Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Спортът и детето

Спортът и детето

В допълнение към правилното хранене и спокойната семейна среда физическата активност е почти задължителна, за да растат децата ни здрави. Специалистите препоръчват децата от пет до дванадесет години да имат най-малко един час физическа активност на ден. Няма съмнение, че спортовете осигуряват тази активност и в същото време развиват още куп положителни качества у детето.

Търсейки отговор за собственото си дете (на четири години и половина), което меко казано не обича физическата активност, прочетох много неща и се сблъсках с много въпроси. Организираните спортове имат силата да учат и на социални умения, и да изграждат самочувствие, и да развиват сила и координация. Докато една голяма част от децата обичат да участват в колективни спортове, някои деца се плашат от тях както по чисто физически, така и по емоционални причини. Понякога децата се чувстват неудобно в големи групи, а друг път са незрели, за да следват определени правила и да концентрират вниманието си.

Освен това спортове като футбол, баскетбол, волейбол и много други носят неизменните понятия „победил“ и „губещ“, които е трудно да се приемат от някои деца, та дори и от възрастни. За децата, които не желаят да участват в организирания спорт, има много дейности, които биха могли да им се предложат. Родителите могат да насърчават децата си да се включат в нещо, което не изисква големи групи или е по-индивидуално. Като за начало скейтборд, кънки, скачане на въже, гимнастика, бойни изкуства плуване и други подобни. Трябва обаче да се опитва – да се запише детето на различни видове спорт, за да намери този, който отговаря най-добре на психиката на детето и му носи удоволствие и удовлетворение.

the-girl-and-the-dovesЕстествено не трябва да се забравя, че има и по-лесни начини децата да бъдат активни, и то без да го осъзнават дори! Разходки в парка, катерене по дърветата, игра на криеница, каране на колело и все неща, които са част от ежедневието, но понякога в заетостта и непрестанните ангажименти се оставят на заден план. Една вечерна разходка със семейството преди лягане е прекрасен начин и да се поизморят децата, и да си общуват с родителите.

Всяко дете е различно! Това не трябва да се забравя и не е добра идея да се повлияваме от общия поток! Какво правят другите няма значение! Дали детето ви може да рита топка, или не – не е важно, щом то прави нещо друго с желание и се чувства щастливо от това!

Както във всичко, съществуват основни правила, които е добре всеки родител да вземе под внимание, когато избира заедно с детето си какъв да е спортът:

1. Насърчаване, а не натиск! Ако детето изявява желание да опита определен спорт, насърчете го! Не си поставяйте нереални цели и не настоявайте да ги постига! Практиквунате на избрания спорт не означава задължителни златни медали!

2. Дайте пример! Когато едно дете вижда пред себе си родители, които редовно извършват някаква физическа дейност независимо дали е някакъв спорт, фитнес, гимнастика, йога или дори работа в градината, то научава, че упражнението е начин на живот!

3. Подкрепете децата в избора им! Оставете настрана собствените си задръжки и дайте свобода на детето си! Не е важно какво искате вие, а какво желае детето да прави!

4. Оставяйте време на децата си за свободна игра! Понякога децата са записани в толкова много дейности, че не им остава време за нищо, което те самите да искат да си правят! Времето, прекарано в извършване на дейности по свой избор, им дава независимост.

Още преди да бяхме го записали на какъвто и да е спорт, но се стараехме да разнообразяваме ежедневието му, понякога съм чувала от детето си думите: „Мамо, толкова неща правихме днес, че няма да имам време за моите игри!“

5. Концентрирайте се върху забавната част! За каквито и спортове да става въпрос, децата ще се радват най-много, ако им е забавно. Това ще ги накара да ходят с желание.

Кое е най-доброто за нашите деца няма винаги да знаем, но те имат нужда от физическа активност и трябва да се възпитат подобни навици у тях. Да бъде щастливо и здраво детето е много по-важно, отколкото да носи трофеи вкъщи! Слушайте децата си и ги поощрявайте в избора им! Водете ги на разходки, посещавайте редовно планината, не пренебрегвайте селата и се забавлявайте!

Автор: Божана Михайлова


Публикувана

в

,

от

Коментари

Вашият коментар