Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Аромати или невидими убийци

Аромати или невидими убийци

 

Всеки човек обича хубавите аромати. Да не говорим, че милиарди се влагат в индустиярта, посветена на това. Измислят се какви ли не аромати, наподобяващи тези от природата – пролетни цветя, планински потоци, морски бриз и т. н.

Седем дни в седмицата повечето от нас са подложени на синтетични аромати и парфюми. Излагаме се на токсични химически съединения, които съставят синтетичните аромати, открити в почти всеки продукт, който може да се представи, включително козметика, продукти за лична хигиена, домакински почистващи препарати, освежители за въздух, дезодоранти, перилни препарати, сешоари и т.н. Въпреки че може да миришат хубаво, ефектът им се изразява в нещо съвсем различно.

Най-важното е никога да не се забравя, че ароматите не остават на повърхността – те навлизат дълбоко в организма на човек.

Когато напръскате тялото или дома си с ароматизирани продукти, организмът ви поглъща много от химикалите през кожата, носа и устата. Въпреки че може да не изглежда като голяма работа, имайте предвид, че всеки химикал, който поглъщате по невнимание, има ефект върху тялото и рядко е добър. След това тялото ви трябва да работи усилено, за да филтрира колкото се може повече токсини, но някои от тях са трудни за елиминиране. Така или иначе, всички тези токсини във времето могат да предизвикат проблеми.

В днешно време думата „аромат“ е по същество евфемизъм за почти 4000 или толкова различни химически съставки, които могат да излязат от вашите ароматизирани продукти. Повечето „аромати“ са синтетични, нефтени и токсични за тялото ни, способни да предизвикат кожни проблеми, алергии, респираторни проблеми, хормонални, метаболитни и щитовидни проблеми, дори някои ракови заболявания и неврологични увреждания. Просто казано, ние знаем, че излагането на химикали чрез аромати и ароматизирани продукти подкопава здравето ни. Освен това има хора, които смятат, че дългосрочното излагане на някои от тези химикали може да бъде свързано и с развитието на мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, въпреки че връзката още не е установена. Междувременно обаче у  по-безопасно да обърнете внимание на това.

Аромати – тайнствени химически коктейли

Идентифицирането на отделните химикали, които съставляват определен аромат, за съжаление, е практически невъзможно за потребителите. И това е така, защото производителите не са задължени да изброяват всяка съставка в собствените си аромати. Вместо да бъдат отбелязани на етикета, спорни съставки се крият зад думата „аромат“. Така че, що се отнася до производителя, това е добре. Подобно на фалшивата фраза „естествени аромати“, която често се появява на етикетите на преработените храни, „ароматът“ се използва с подобен ефект, запазвайки корпоративните тайни и потребителите, изложени на риск.

Мислете за парфюма като токсичен слой в торта.

Според защитниците на потребителите и работната група по околна среда в хода на деня жените са изложени средно на повече от 160 химикала само от своята козметика. Добавете към това няколко продукта за душ, продукти за коса, продукти за почистване и пране или и двете и количеството на ежедневната химическа експлоатация се повишава още повече. Трябва да се спомене и фактът, че при тестовете на съставките в ароматите са откриват средно по 14 скрити съставки за всяка формулировка, включително тези, свързани с нарушаване на хормоните и увреждане на сперматозоидите. Умножете всеки ароматен продукт, който използвате ежедневно, с коефициент 14 и картината става доста страшна.

Всичко това обаче не означава, че трябва да прекарате остатъка от дните си напълно свободни от миризми, а просто да ги ползвате по по-интелигентен и по-здравословен начин. Отстранете синтетичните аромати и разгледайте следните прости ароматични настройки:

Купете най-зелената, ненаситена козметика, продукти за лична хигиена, почистващи препарати за дома, омекотители за тъкани, които можете да намерите.

Ако сте особено пристрастени към ароматизиран продукт и просто откажете да го откажете, намалете употребата му с половин или една трета. Друг вариант е да се редува между чист, зелен, несъдържащ продукт и любимото ви ароматно средство. Всичко е свързано с намаляването на експлоатацията и колкото повече го правите, толкова по-добре.

Опознайте лошите токсини по име.

Опитайте да направите свои собствени аромати от етерични масла. Те са направени от истински естествени съставки като цветя, листа, треви и т.н., и са по-добри за вашето тяло, дома и планетата. Ако не желаете да правите, вече на пазара може спокойно да се намерят подобни козметични средства.

Един съвсем прост пример за лятото – силно ароматизираните репеленти за комари спокойно може да се заменят с простата смес от кокосово масло и масло от лавадула. Почистващият тоник за лице сменете с мицеларната вода, която ще си направите от розова вода, шиппково масло и витамин Е.

Бъдете отговорни към себе си, семейството си, дома си и планетата, на която живеете.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар