Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Ползите от морето и морската вода

Ползите от морето и морската вода

На всички е ясно, че къпането в морската вода е не само приятно, но и здравословно за организма. Въпросът е обаче защо се чувстваме добре и откъде идва магията на морето?

sea

Хипократ за първи път използва думата таласотерапия, за да опише лечебните ефекти на морската вода, според Pacific Naturopathic. Древните гърци рано оценяват  здравните и козметични ползи от богатата на минерали вода и пълнят дори басейни и джакузита с нея, за да се къпят.

Сред предимствата на плуването в морската вода е подобряването на функциите на имунната система, на кръвообцращението, насърчаването на общото благосъстояние и хидратирането на кожата.

Морската вода има състав, подобен на човешката кръвна плазма. Тя съдържа 84 жизненоважни елементи, които са характерни и за човешкото тяло. Но морската вода е богата и на живи микроорганизми, които произвеждат природен антибиотик, антимикробни и антибактериални вещества. Човешките същества имат естествената способност лесно да усвоят всички тези елементи. В действителност морската вода съдържа почти същата концентрация на минерали и микроелементи като човешка кръвна плазма.

Кожни предимства

Морската сол се използва в цял свят за козметични и масажни процедури.

Солта,съдържаща се в морската вода, помага за премахване на токсините от кожата и действа като естествен ексфолиант – премахва мъртвите клетки и насърчава производството на новите. Морската вода захранва кожата ни с минерали, а магнезият в частност подобрява нейната хидратация, както и цялостният й вид.

salt

Морската вода има невероятната способност бързо да излекума увредена и раздразнена кожа. Лекува много кожни заболявания като атопичен дерматит, розацея, псориазис и екзема.

Морската вода и имунната система

Плуване в морската вода може значително да допринесе за цялостното ни здраве.

Едно проучване показва, че отглежданите чери домати с морска вода  са с по-големи количества антиоксиданти, отколкото тези, които се отглеждат с помощта на прясна вода. Проучването също така констатира, че тези домати могат да подобрят защитните сили на организма срещу сърдечно-съдови заболявания и рак.

Морска вода има способността да активира изцелителните механизми на организма и стимулира имунната система. Тя отваря порите на кожата, което им позволява да абсорбират морски минерали, като същевременно помага да се експулсират вредните токсини, отговорни за множество заболявания.

Също повишава нивото на кислород в кръвта ни и по този начин количеството на полезни елементи, необходими на кръвта да се бори със свободните радикали.

Освен това морският въздух и мъглата на морето са пълни с отрицателно заредените йони на водорода, които са мощни антиоксиданти. Затова вдишването морска мъгла може да подобри имунната система и цялостното здраве на всяка клетка и орган в тялото ни.

Йодът се съдържа в морската вода, затова подкрепя функцията на имунната ни система и повишава активността на щитовидната жлеза. Като голям естествен антисептик тя също значително увеличава способността на тялото да се бори с инфекциите и убива паразити, бактерии и гъбички.

fog

Други предимства

Морска сол съдържа флуорид, който е от полза за насърчаване на здравето на зъбите, когато е предоставен от природата. Флуоридът в естествената си форма защитава зъбите от кисела вреда и предотвратява развитието на кариеси. Редовното изплакване и гаргарата с хладка вода от морска сол помагат за облекчаване на рани в устата, кървене на венците, язви, както и облекчават болката от възпалено гърло.

Морската вода подобрява кръвообращението, което се дължи на високата концентрация на минерали. В действителност, таласотерапията увеличава кръвообращението чрез попълване на нашето тяло с етерични минерали, които са били изчерпани, поради различни вътрешни и външни фактори.

Морската вода е също възможността за облекчаване на простуда и грип симптоми, както и за лечение на бронхит и синузит. Вдишването на натриев хлорид, или сол от морската вода, помага за изтичането на насъбрала се слуз и за лечение на белодробни проблеми.

Морската вода може да насърчи психологическото и емоционалнто ни благосъстояние Намаляване на стреса и изцелението на ума обаче са едни от най-големите морски водни ползи за здравето. Морската вода и слънцето работят в синхрон за лечение на много емоционални разстройства като депресия, нервност, тревожност, апатия и много други.

Магнезий, литий и бром, съдържащи се в морската вода, са изключителни успокояващи елементи, които имат способността да се стабилизират и да поддържат необходимите нива на серотонин, мелатонин и триптамин в мозъка. Литият например е лекарство, което често се използва за лечение на много психологически проблеми и особено на биполярно разстройство.

Високото съдържание на магнезий в морската вода може ефективно да помогне за намаляване на стреса, да се отпуснат мускулите и нервите и да се предизвиква спокойствие. В действителност минералите, съдържащи се в морската вода, са по някакъв начин природните сънотворни, които насърчават доброто качество на съня и помагат да се лекува безсъние.

sea2

Със сигурност са пропуснати някои от предимствата на морето и морската вода в частност, но вие може да споделите от личен опит за вълшебството на необятната шир.

Автор: Божана Михайлова


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар