Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Колко дълго трябва да кърмим бебето си?

Колко дълго трябва да кърмим бебето си?

Колко дълго трябва да продължи кърменето е лично решение на всяка една жена. Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене (т.е. без други течности или твърди вещества) в продължение на шест месеца и след това е добре да продължи кърменето в комбинация с твърди храни поне до 24 месеца или толкова дълго, колкото майката и бебето желаят.

Даже ако кърменето не протича така, както сте планирали, може да бъдете уверени, че дори и няколко дни на кърма са важни за вашето бебе.

Ако кърмите бебето си само няколко дни, то трябва да получи своята коластра, т. е. първото мляко, създадено специално за него. Коластрата предоставя на бебето антитела, помага на храносмилателната система и е първата и най-важната природна „имунизация“ на вашето дете. С раждането си бебето очаква да бъде кърмено! Освен това кърменето помага на тялото на майката да се възстанови от раждането. Дори да не искате да кърмите, поне може да отделите първите няколко дни на детето си, като се има предвид колко малко е необходимо от ваша страна, а в същото време колко много ще спечели бебето ви от това.

Ако сте решили да кърмите бебето си месец – месец и половина, ще го облекчите през най-критичния период от детството му. Новородените, които не са кърмени, е много по-вероятно да се разболеят или да постъпят в болница, и имат много повече проблеми с храносмилането, отколкото кърмените бебета.

Ако кърмите бебето си 3-4 месеца, храносмилателната система ще се е развила много повече и ще бъде в много по-добро състояние, за да издържа на чуждите вещества в изкуствените бебешки млека. Даването само на мляко през първите четири месеца предпазва от алергии и дава силна защита срещу ушни инфекции за цяла година.

Ако кърмите бебето си в продължение на 6 месеца без да добавяте други храни или напитки, вие ще помогнете за осигуряване на добро здраве през първата година от живота му, ще намалите риска от ушни инфекции и рака в детска възраст, както и ще намалите риска за вас самите от рак на гърдата. Честото кърмене през първите 6 месеца осигурява 98% ефективна контрацепция при жените, чийто цикъл не се е възстановил (но не разчитайте само на това).

Ако кърмите бебето си през първите 9 месеца, ще сте му дали специално предназначената за него храна, която да се погрижи за правилното развитие на мозъка и тялото му. Кърменето най-малко девет месеца осигурява по-добро представяне на детето по време на ученическите му години. В този период отбиването може да е по-лесно, но не забравяйте, че кърменето не е само храна, то осигурява и комфорт.

Ако сте решили да кърмите една година, вие ще дадете на детето си много ползи за здравето му, които ще останат за цял живот. Ще има по-силна имунна система, ще бъде много по-малко вероятно да се нуждае от ортодонтско лечение или от терапия на речта. Световната здравна организация препоръчва кърменето за една година или толкова дълго, колкото майката и бебето желаят, защото то помага да се гарантира нормалното хранене и здравето на вашето бебе.

Ако кърмите 18 месеца, вие през целия период продължавате освен да храните и да създавате комфорт и защита на своето бебе в момент, когато много отбити бебета започват често да боледуват. Напълно нормално е вашето бебе вече да си яде установена семейна храна. Много важен е моментът, че бебето е имало достатъчно време да създаде здрава връзка с вас, което е особено значимо от здравословна гледна точка за възпитаването на неговата независимост. Освен това то вече е достатъчно голямо, за да имате възможността да работите заедно и постепенно по въпроса за отбиването му, ако сте решили.

Ако пък детето ви се откаже да суче само, когато е готово, можете да се чувствате уверени, че сте задоволили физическите и емоционалните нужди на вашето бебе по един много нормален, здравословен начин. В култури, където няма налягано отбиване, децата са склонни да се кърмят в продължение на най-малко 2 години.

Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват кърменето по време на прохождането: „Кърмата е важен източник на енергия и протеин и помага за предпазване от заболяването по време на втората година живот на детето.“ Нашата биология изглежда насочена към отбиване след 2 годишна възраст. Логично е да се изградят костите на нашите деца от мляко, което е създадено специално за тях и осигурява антитела и други защитни вещества, докато детето продължава кърменето. Проучванията показват, че колкото по-дълго кърмите детето, толкова по-висока е неговата интелигентност. Майките, които кърмят дългосрочно, имат още по-малък риск от развитие на рак на гърдата. Децата, които са кърмени продължително време, са склонни да бъдат много по-самоуверени и е по-малко вероятно да си смучат палеца или да носят любим предмет.

Кърменето улеснява и майката, и бебето при различни проблеми, свързани с поведението през ранното детство –  сълзи, избухвания, обиди и т. н. Това гарантира на детето, че всички проблеми са малки и по-лесно може да се справи с тях. Кърменето е универсалният лек на майката! Не се притеснявайте, че ще кърмите цял живот! Всички деца спират без значение какво правите.

Дали ще кърмите ден, или няколко години, решението да кърмите детето си е едно от най-важните, които може да вземете и никога няма да съжалявате. И независимо кога се случва отбиването, не забравяйте, че това е голяма стъпка и за двама ви. Ако смятате, че трябва да се отбие детето преди да е готово, помнете, че трябва да го направите постепенно и с любов.

Автор: Божана Михайлова

Снимка: Божана Михайлова

Източник: http://www.normalfed.com/


Публикувана

в

,

от

Коментари

Вашият коментар