Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Отрицателните страни на кърменето

Отрицателните страни на кърменето

Безспорно кърменето е полезно за всяко едно дете и предимствата на кърменето са безброй, но целта на тази статия не е да обяснявам колко е хубаво да кърмим децата си, а да разкажа неща, за които почти не съм чувала да се говори гласно. И като кърмачка с дълъг стаж, притежаваща едно вече спряло да суче дете и едно, което още суче /почти на две години/, реших, че ще е добре бъдещите кърмачки да са наистина подготвени за това какво точно ги чака. Естествено може вие да сте изключение и при вас нещата да са перфектни, но… не вярвам да стане така. От това, което съм преживяла аз, и от всички кърмачки около мен, както и сред тези, за които съм чела, все още перфектен вариант не съм срещнала. Дори и да не ви се случи всичко, което ще опиша, поне едно от нещата със сигурност ще ви се случи.

[starratingmulti id=1 tpl=12]

Ще направя още една уговорка – става въпрос само и единствено за кърменето на поискване, т. е. детето суче когато иска и колкото си поиска. Ако кърмите по часове и намалявате постепенно кърменията с цел да отбиете детето, това, което ще прочетете по-надолу, не е меродавно за вас!

Отрицателна страна № 1:

При кърменето на поискване трябва да сте винаги на разположение на детето си. Когато е съвсем малко, е немислимо почти да го оставите за повече от два часа, а в един по-късен етап не можете да го оставите през нощта, защото в повечето случаи то е свикнало да заспива на гърдата и често се случва да се събуди през нощта. Ако вас ви няма, вероятността да не може да бъде успокоено е много голяма. Няма нищо по-хубаво от това да сте с детето си, но ако сте решили да кърмите продължително време, е необходимо да се сдобиете с търпение и да се настроите, че ще трябва да се лишите от някои неща.

Отрицателна страна № 2:

Нощният сън! Кърмачетата в 90% от случаите се будят поне веднъж през нощта да сучат. Вероятността детето ви да спи непробудно цяла нощ е малка. Едва като спре да суче ще спи непробудно цяла нощ. Това важи особено ако спите в едно легло. Когато детето спи до вас, вие му миришете на мляко и то инстинктивно търси да суче. Често таткото ляга между мама и бебо и така се осигуряват часове спокоен сън.

Отрицателна страна № 3:

Циците лекуват болки! Сученето е първото, което се търси от недоспалото, болното, отегченото, жадното или недоволно дете! Понякога имам чувството, че гърдите ми са вълшебни! Стане ли нещо, а дори и когато нищо не става, а просто се чуди какво да измисли – веднага се катери по мен с възгласа „Цици!“. По принцип няма нищо лошо, но когато кърмите години, понякога ви идва малко в повече.

Отрицателна страна № 4:

Храната! Много често кърмачетата на поискване не се хранят редовно или не изяждат количества. Не знам до колко това е в минус, но повечето майки се притесняват, и то повече за това дали детето приема достатъчно витамини, минерали, протеини и така нататък. Моите деца не страдат от липса на апетит, но съм забелязала и при двамата в периода на кърмене, че когато мен ме няма, сядат и си изяждат съответната гозба. Когато аз съм с тях, много често яденето си стои или се хапват няколко лъжици и се преминава към кърменето. В момента, в който спрат да сучат, нещата се регулират.

Отрицателна страна № 5:

Алкохолът! Не мога да не засегна тази тема. Познавам много жени, за които това, че няма да пийнат чашка алкохол, няма да е отрицателна страна, но … Няма компании, няма празненства – вие сте вечният шофьор! Да, може да си пийвате бира, вино, но всичко по малко и без твърд алкохол. Каквито и храни да ядете, каквото и да пиете, дори и да изпушите някоя цигара – щом нещата са в граници, няма проблеми, но твърдият алкохол е проблем! От него ще трябва да се лишите!

Ако трябва да се върна назад и да започна всичко от начало и тепърва да избирам да кърмя ли, или да не кърмя и как точно да го направя, след всичко, което съм описала по-горе, едно е на сто процента сигурно – ще направя същото без да се поколебая. Децата не просто получават всичко ценно, което майката природа е предопределила да получат, но растат спокойни, самоуверени, обичани и в сигурност. А да не говорим за ценните мигове, в които гушкането е винаги нещо повече и по-специално. Така че три-четири години, преминали в кърмене, колкото ми вземат, толкова повече ми дават и пожелавам на всяка жена, на която й предстои да кърми детето си, да има шанса да изживее всичко това!

Автор: Божана Михайлова


Публикувана

в

,

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар