Здравословен под за вашия дом

В много части от Европа PVC – то е забранено, поради токсините, които отделя и огромната вреда, която може да нанесе.

Решили сте да поставяте нови настилки в дома си и нямате търпение да го направите, но освен избирането на разцветките и съобразяването с бюджета, обмисляли ли  сте от какво са изработени вашите нови килими?

Освен, че килимът е рай за прах и акари, до 120 химически съединения се намират в боите, подложките и синтетичните влакна. С тези токсини се свързват различни респираторни проблеми, главоболие, депресия.

Възниква въпросът как да получите усещане за топлина от килим, без да се застрашавате здравето си? Можете да започнете, като се използват килим от естествени влакна. Изберете естествени материали като вълна, коноп и гума и избягвайте  третирането с  продукти за молци и петна. Избирайте постелки, произведени от дружества, загрижени за околната среда, които използват килими от биоразградими и възобновяеми материали. Коркът и бамбукът,  устойчиво добити от естествената им среда, са все по-често  използвани  продукти за подови настилки. Коркът има уникални свойства –  водоустойчив и без мирис, има  противогъбични свойства, които отговарят на функционалните и екологичните потребности на търговските приложения, като залите за йога или други упражнения. В дома той е отличен избор за кухни и бани. Има фирми, които предлагат коркови настилки  с невероятна облицовки и ниско съдържание на ЛОС (летливи органични съединения) . Ако на сърце ви е дървената настилка,  добре е да се провери дали дървеният материал е  сертифициран и с произход от устойчиво управлявани гори.

carpetВ днешно време Vinyl (поливинил хлорид или PVC) продължава да бъде популярен избор за подова настилка, защото е евтин, лесен за почистване, и лесно достъпен. Винилът обаче има скрити разходи за здравето, защото действа негативното  върху въздуха във вашия дом. PVC е известен канцероген и е описан от Грийнпийс (greenpeace.org) като една най-вредните за околната среда пластмаса. PVC е забранена в много части на Европа поради излъчваните токсините, което продължава по време на цялото й ползване.  Това определено не е подходящ избор за екодом.

Една от най-добрите алтернативи на винила е балатумът. Тази атрактивна,  дълго  ползвана подовата настилка е направена изцяло от естествени съставки като ленено семе и лен. За разлика от виниловите настилки, линолеумът е естествено антистатичен. Мрасотията не залепва по повърхността му, правейки по-лесно и по-бързо почистването и поддръжката. ,

При избора на материали за следващия си проект на подови настилки помнете, че това е инвестиция в дългосрочен план. Настилките от естествени са по-лесни от всякога да се намерят вече и ще подкрепят здравословната жизнена среда за години напред.


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 Responses to Здравословен под за вашия дом

 1. Диди каза:

  Колко полезно четиво. Дано стигне до повече хора и изиграе ключова роля при избора на подова настилка 🙂 За мен ще интересно да прочета малко повече за ламинирания паркет. Що се отнася до линолеума, не знаех, че е натурален продукт, изненадана съм приятно 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Здравословен, колко да е здравословен както е казва.Благодаря ви за тази полезна статия.Радвам, се че се мисли и за нашето здраве, особено ако имаме малки деца. Хубаво е да заложим и на луксозният художествен паркет който се изработва само по индивидуална поръчка на клиента, с изключително високо внимание към всеки един малък детайл. Този тип подова настилка създава царствен облик на нашия дом.Пък и лесно се поддържа.Хубаво е да внимаваме с матераила, за да не се окаже някой изкуствен, който да мирише силно на бои.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар