Коледното дръвче и вашият избор!

       Всяка година по Коледа се обсъжда един и същ основен въпрос – живо коледно дърво или изкуствено такова. Това е редовната главоблъсканица – признак за екосъзнанието на потребителите!

         Тези от покупателите, които избират пластмасовата елха, изтъкват много фактори, подкрепящи избора им – удобство, чистота, многократна употреба, опазване на околната среда. В подкрепа на решението си, те се позовават на факта, че фермите за коледни елхи използват инсектициди, хербициди и торове. Неправилната употреба на тези продукти може да представлява риск за здравето и да има последици за качеството на водата, водната фауна и дивата природа. Истинските дървета се нуждаят от седем до 10 години на тази поддръжка, преди те да се използват. Привържениците на изкуствени дървета се позовават и на факта, че чрез повторно използване на техните дървета година след година те спомагат за спасяването на от седем до десет живи дървета по време на средната продължителност на живота на техните изкуствени. Да не говорим и за използваните изкопаеми горива, служещи за транспортиране на естествени дървета.

          Привържениците на естественото дърво пък смятат, че голяма част от изкуствените дървета са внасяни от Югоизточна Азия, изразявайки опасения относно строгостта на правилата за опазване на околната среда по време на тяхното производство, както и размера на невъзобновяемите изкопаеми горива, необходими за пристигането на продуктите до нас. На всичко отгоре, повечето от изкуствените дървета са изработени от PVC пластмаса, производството на които излъчва редица познати канцерогени. Около десет декарова коледна ферма за живи елхи може да премахне до 13,000 кг от замърсителите на въздуха годишно и произвежда достатъчно кислород за 18 души всеки ден. Противно на убеждението, че използването на изкуствени дървета спасява горите и земеделските земи, някои производители твърдят, че фермите за дървета са разположени най-често на земя, която няма да издържи хранителни култури и най-малко три разсада се засаждат за всяко добито дърво.  Напълно възможно е да се купи дръвче, засадено в саксия, чиито корени са непокътнати, а в последствие да се опитате да засадите или просто да отглеждате в саксията за другата година, но на подходящо място. Обстановката в дома не е благоприятна за постоянно отглеждане на елха.

          Едно проучване от края на 90-те години в Института за въздух и околна среда в Швеция прави анализ на жизнения цикъл на естествена и изкуствена коледна елха. Резултатите показват, че естественото дърво, локално отглеждано, е пет пъти по-екологично от вносните пластмасови дръвчета.

            Каквото и да изберете, помнете – Коледа е! Време за семейство, приятели, вкусотии, изненади и много усмивки!


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар