Вода от чешмата – годна ли е за пиене

Публикация от Майския брой на списание „Органично“.

Въпросът каква вода да се пие и става ли за употреба тази, която тече от чешмата интересува всеки, за когото има значение здравословния начин на живот и възможността да предпази себе си и близките си от допълнителни натравяния.

По принцип при наливането на чаша вода от чешмата може да видите такава с цвят на мляко. След няколко секунди цветът се променя и водата се избистря. Това може да се получи от налягането, при което във водата има малки мехурчета, които изчезват за няколко секунди. Водата в тръбите е под налягане, което помага да я получим по целия път до нашия дом, а при тези условия тя притежава повече въздух, отколкото тази, която не е под налягане. След като изтече от крана, водата вече не е под налягане и въздухът излиза от разтвора под формата на мехурчета (подобно на газирани безалкохолни напитки). Обикновено, когато е много студено навън, разтворимостта на въздуха във водата се увеличава. Студената вода притежава повече въздух, отколкото топлата. През зимата водата пътува по тръбите, които са много студени и се загрява по време на пътуването си към чешмата. Това не би трябвало да ви притеснява. Тази вода е безвредна. Но! За съжаление, безопасността на тази вода може да бъде компрометирана от безброй неща.

Да започнем с водопроводните тръби – те са от желязо и контролът върху тях в нашата страна не е достатъчно голям. Тръбите са стари, на места ръждясали, корозирали и по този начин добавят метали и други излишни материали във водата. Друг важен фактор, който не е за пренебрегване е това, че водата се хлорира и се обработва с алуминиев сулфат, а количеството хлор се слага безразборно! Това я прави много по-мръсна от изворната вода. Естествено, това се практикува с цел да се пречисти и да се избегнат заболявания като холера и дизентерия, но бягаме от едни болести, за да се натъкнем на други. Според научни изследвания човек пие за 60 години около 60 кубически литра вода и при условие, че тази вода съдържа всякакви мръсни съставки, тя няма как да не окаже влияние на нашия организъм. Питейната водопроводна тръба е един от основните фактори, влияещи на продължителността на човешкия живот. И за никого не е тайна, че водата е мръсна, защото това често може да се види и по съдовете, в които се готви, защото по тях остават не само следи от бяла карбонатна утайка, но и кафеникава. Тези химически отпадъци се натрупват по нашите кости, кръвоносни съдове и капиляри, а това е особено опасно за бременни жени, малки деца, възрастни хора, хора с хронични заболявания, както и тези с отслабнала имунна система, които могат да бъдат особено уязвими към рисковете, породени от замърсената вода.

Британският вестник “Сън” беше публикувал статия, в която беше обяснено, че експерти откриват връзка между т. нар. чужди естрогени и промяната във формата на мъжкото тяло, тоест мъжете с характерни мастни натрупвания около талията имат и повишени количества мазнини в областта на ханша и бедрата – нещо, което е характерно за жените. Това се получавало чрез попадането на чуждите естрогени в източниците на питейна вода чрез продукти за всекидневна употреба като шампоани, сапуни, хормонални таблетки и противозачатъчни хапчета.

Колкото и хубава да е водата в някои региони на страната, от каквито и източници да идва, по пътя до нас тя носи със себе си още сумати излишъци, които не бихме искали да попаднат в ничий организъм. И …водата помни, помни отношението, помни пътя, по който е минала, помни всичките гадости, които са й се случили!

Автор: Божана Михайлова


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Вода от чешмата - годна ли е за пиене, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Вашият коментар