Горчив сок от пъпеш може да лекува рак на панкреаса

Едно ново проучване от университета в Колорадо – Център за борба с рака, показва, че горчивият сок от пъпеш ограничава възможността за рак на панкреаса.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Carcinogenesis.

Преди три години изследователите показват ефекта от горчив пъпешов екстракт върху клетки на рак на гърдата, но след това изследванията отиват много по-далеч.
Голяма част от хората по света особено в азиатските страни го консумират вече в количества. Учените показват, че екстрактът се отразява на глюкозния метаболизъм и убива клетките, причинители на злокобната болест. Ракът на панкреаса обикновено се предхожда от диабет и горчивият пъпешов сок е противопоказен за осъществяване на диабет тип II. Той е бил използван в продължение на векове в народната лекарства от Китай и Индия за борба с диабета. Учените се чудят какво ще се случи, ако отстранят диабета от уравнението и директно разгледат връзката между рака на панкреаса и горчивия пъпеш. Резултатът е промяна в метаболитните състояния на панкреатичните ракови клетки и активиране на АМР-активиран протеин киназа – ензим, който показва ниски нива на енергия в клетките.

Горчивият пъпеш също регулира секрецията на инсулин от бета клетките на панкреаса. При изследвания, направени върху мишки, в сравнение с контролната група, мишките, хранени с горчивия сок от пъпеш са 60% по-малко вероятно да развият рак на панкреаса.

Много изследователи, търсещи нови лекарства, искат да открият възможност, при която да осигурят на раковите клетки способността да се снабдят с енергия, а тук има естествено съединение, което може да направи точно това.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

One Response to Горчив сок от пъпеш може да лекува рак на панкреаса

  1. Чувала съм за ползите от плодовете и зеленчуците и смятам, че всеки един от нас още то малки знаят че е здравословни да се храним с тях и да влизат редовно в менюто ни.До сега не знае за ползите от пъпешите, които много обичат лятно врме да похапвам и да ме охаждат. Но когато помадна на някой, който е по горчив просто не го я, а сега виждам, че съм грешала.Дано да ни пишете редовно.Определено има смисъл в това,което пишете тук за този горчив сок.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар