Жертви на модата! Опасността в дрехите

Тук съвсем не става за въпрос как ще изглеждате в дрехите, които сте избрали, а по-скоро как ще се чувствате в тях и какво могат да ви причини неправилно подбраното облекло. Истинската жертва всъщност се състои в това, какво трябва да преживеете, ако избраното от вас ви причинява болка, сърбеж, алергия и т. н. Модни алергии могат да бъдат по-чести, отколкото си мислите. Около 7% от нас ще са имали контактен дерматит ( кожен обрив ) в живота си. Причината често е неизвестна, защото той може много лесно да бъде скрит в нов пуловер. Но нашето облекло може да предизвика други алергични реакции също, включително хрема и сълзене на очите, свързани с алергените във въздуха. Наблюденията по тези проблеми се простират дотам, че да се предполага, че облеклото също може да повлияе на настроението, а изследванията показват, че контактният дерматит не само става по-тежък с течение на времето, но също така може да доведе до системна реакция в организма. Ако сте изпитвали алергични симптоми и не са изолирани от конкретна причина, може би е време да се замислите и по този проблем.

Ето и малко помощ:

Формалдехидът – често освобождаван от кожените дрехи и много известен дразнител. Формалдехидните текстилни смоли са също често използвани в хирургичните униформи и причиняват много алергични реакции.

Текстилни тригери вълна – в некачествената вълна има надраскани влакна, които могат да доведат до бърз дискомфорт.

step-by-stepКаучук –  чувствителността към гума може да предизвика проблеми, когато той се използва в бельото. Освен това може да бъде проблем, ако гумата се използва при направата на обувки или ботуши.

Полиестер и други синтетики – синтетичните материи като полиестер са голямо предизвикателство! Най-често, защото в подобни материали липсва възможност кожата да диша и топлият въздух и влагата са в непрекъснат допир с кожата.

Фабричният финал – в този случай проблемът не се състои толкова в плата, колкото в използваните химикали накрая, с които се придава привлекателен външен вид., гладкост на материята или да се направи по-устойчива.

Животните – вълнените пуловери са магнити за домашни любимци и акарите. По-малко привлекателна за прахови частици във въздуха е вашата току-що изпрана памучна тениска. Не забравяйте това дори ако не разполагате с животни около себе си, но работите с любителите на животни. Изследвания са установили, че дрехите ви ще привлекат животински пърхот от вашите колеги, когато сте в близост с тях.

Остатъчни алергени – изглежда също така, че някои алергени могат да оцелеят на пералната машина. Проучванията показват, че алерген , намерени в лечебни мехлеми, не се разтварят в прах за пране и може да се пропият във вашето облекло, което обяснява защо някои реакции на чувствителност не може да изяснят дори след като сте спрели употребата на нарушителния агент. Изследователите заключили, че закупуването на нови дрехи може да бъде единственото решение на алергична реакция, която просто няма да се изясни.

Чувство за цвят – може би сте чували, че синьото просто наистина не е вашият цвят, и научните изследвания може да обяснят защо. А проучване, проведено в Университета на Отава, установява, че синьото облекло предизвиква най-много реакции на чувствителност особено когато се използва за оцветяване ацетат или полиестерен плат.

Някои други бои, които предизвикват реакции на чувствителност – дисперсни бои за тъкани (използвани за синтетични материи като полиестер) са чести сенсибилизатори. Следните багрила са тествани от изследователи и са показали, че е възможно да предизвикат алергични реакции в чувствителните участници:  Синьо 35, Синьо 106,  Синьо 124, Дисперсно жълто 3, Оранжево 1, Оранжево 31,Червено 1 и 17.Ако носенето на определен цвят, няма да ви накара да се чувствате добре, не го правете! Избягвайте тези багрила  и се придържайте към естествено оцветени тъкани или носете основно кремаво, бежово и бяло.

Всичко, което блести – в металик са основните модни щ ампи. За съжаление, те също могат да причинят  болката. Никел сулфат е номер едно алергена и за двата пола  и това е навсякъде в нашите лъскави метални предмет. Той е намерен в колиета, обеци, гривни, пръстени, пафти, ципове, жартиери, а дори и в закопчалки на сутиени.

sunglassesОчилата –  друг аксесоар, използван за изразяване на чувството за стил. Не е изненадващо, че същите бои, които причиняват проблеми с тъканите, може също да доведе до контакт с алергии от вашите очила. Ако реакция на чувствителност се случва с вашите тъмни рамки, преминете към метална рамка, като се избягват никел.

Тесните дрехи –  носенето на прекалено стегнати дънки не е добро за вас. Те често съдържат ликра, която е известен дразнител, който може да доведе до кожни обриви или копривна треска . Плътно прилепналите дънки също са свързани със състоянието на бедрото, включващо постоянно усещане за парене, изтръпване, болки и свръхчувствителност или хипосензитивност. Проучванията показват, че плътно стягащият сутиен може да бъде свързана, с рак на гърдата, докато стегнатото бельо при мъжете може да играе роля в развитието на рак на тестисите. Изберете добре прилепнали дрехи, които ви позволяват свобода на движение.

Когато става дума за мода, да изглеждаме добре е важно. Да се чувстваме добре в дрехите си също е от съществено значение. Какво да правим? Да се съсредоточим към естествени влакна  като памук, бамбук и коприна. Допускайте естествените материи по-близо до кожата си, избягвайте багрилата, перете с подбрани препарати и не забравяйте чаршафите, които също могат да доведат до екзема, ако са неправилно подбрани.

Може да сте модерни по много начини. Сами изберете!

Божана Михайлова


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Жертви на модата! Опасността в дрехите, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар