Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Куркума – доказани ползи за здравето

Куркума – доказани ползи за здравето

Куркумата е една от най-ефективните хранителни добавки. Много висококачествени проучвания показват, че тя носи големи ползи за тялото и за мозъка.

Куркумата е била използван в Индия в продължение на хиляди години като подправка и лечебна билка. Тя съдържа съединения с лечебни свойства, които се наричат ​​куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът. Куркуминът е основната активна съставка в куркума. Той има мощни противовъзпалителни ефекти и е много силен антиоксидант. Съдържанието на куркумин в куркума обаче не е толкова високо – около 3% от теглото.

Повечето от проучванията на тази билка използват екстракт от куркума, който съдържа предимно куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден. Би било много трудно да достигнеш тези нива само с помощта на куркума, която се използва като подправка в храната. Ето защо, ако искате да изпитате пълния ефект, тогава трябва да вземете екстракт, съдържащ значителни количества куркумин.

За съжаление, куркуминът се абсорбира слабо в кръвта. Той е добре да се консумира с черен пипер, който съдържа пиперин – естествено вещество, което повишава абсорбцията на куркумин. Възможно е да се поглъщат няколко целизърна от пипер заедно с добавката куркумин, за да се подобри абсорбцията. Куркуминът също е мастноразтворим, така че може да е добра идея да го приемате с мазна храна. Друг вариант е да се направите смес например от куркума, черен пипер и кокосов (или друго) масло.

Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение. Помага на тялото да се бори с чуждестранните нашественици и има важна роля при поправянето на щетите – прочистването на организма.

Въпреки че острото (краткосрочно) възпаление е от полза, то може да се превърне в основен проблем, когато е хронично (дългосрочено). Следователно, всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е от потенциално значение за предотвратяването и дори лечението на цели групи заболявания. Куркумин всъщност е биоактивно вещество, което се бори с възпалението на молекулно ниво.

Куркумата увеличава антиоксидантния капацитет на тялото. Основната причина антиоксидантите са толкова полезни, че те защитават тялото ни от свободните радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради химическата му структура. Но куркуминът повишава активността на собствените антиоксидантни ензими. По този начин нанася един или два удара срещу свободните радикали. Тя ги блокира директно, след това стимулира собствените антиоксидантни механизми на организма.

Куркуминът има мощни антиоксидантни ефекти. Той неутрализира свободните радикали сам, след това стимулира собствените антиоксидантни ензими на организма.

Куркуминът повишава невротрофичния фактор, получен от мозъка, свързан с подобрената мозъчна функция и по-ниския риск от мозъчни заболявания.

Смяташе се, че невроните не могат да се разделят и да се размножават след ранното детство. Сега обаче е известно, че това се случва. Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават. Един от основните движещи сили на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, който функционира в мозъка. Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на този хормон. Това включва депресия и болестта на Алцхаймер.

Куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който увеличава растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка.

Куркуминът води до различни подобрения, които трябва да намалят риска от сърдечни заболявания. Сърдечните заболявания са най-големият убиец в света. Оказва се, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и съществуват различни неща, които допринасят за това. Куркуминът може да помогне за преобръщането на много стъпки в процеса на сърдечните заболявания.

Може би основното предимство на куркумина, когато става дума за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, което е лигавицата на кръвоносните съдове. Тя е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособност на ендотела да регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и различни други фактори. Но да не забравяме, че куркуминът намалява възпалението и окисляването (както бе обсъдено по-горе), които също са важни при сърдечни заболявания.

Направено е проучване със 120 души, подложени на операция за байпас. На половината е завано по 4 грама куркумин на ден  няколко дне преди и след операцията. Групата показва 65% намален риск от сърдечен удар.

Куркумин има благоприятно въздействие върху няколко фактора, за които е известно, че играят роля при сърдечните заболявания. Той подобрява функцията на ендотела и е мощен противовъзпалителен агент и антиоксидант.

Куркума може да помогне за предотвратяване (а може би дори за лечение) на рака

Ракът е ужасно заболяване, характеризиращо се с неконтролируем растеж на клетките. Изследователите изучават куркумина като полезна билка при лечение на рак. Тя може да повлияе на растежа, развитието и разпространението на раковите заболявания на молекулярно ниво. Проучванията показват, че може да намали ангиогенезата (растежа на нови кръвоносни съдове в туморите), метастази (разпространение на рак), както и да допринесе за смъртта на раковите клетки.

Доколко се лекува рак не е напълно ясно, но съществуват някои доказателства, че може да помогне за предотвратяване появата на рак на първо място, особено рак на храносмилателната система.

Куркуминът води до няколко промени на молекулно ниво, които могат да помогнат за предотвратяване и дори лечение на рак.

Куркуминът може да бъде полезен при превенцията и лечението на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменция. За съжаление, все още няма добра терапия за нея. Следователно предотвратяването й е от първостепенно значение. Една от ключовите особености на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови възли, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

Куркуминът може да пресече кръвно-мозъчната бариера и е доказано, че води до различни подобрения в патологичния процес на болестта на Алцхаймер.

Пациентите с артрит реагират много добре на добавката на куркумин

Артритът е често срещан проблем. Има няколко различни типа, но повечето от тях включват някакво възпаление в ставите. Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително средство, има логика да помогне при артрит.

Артритът е често срещано разстройство, характеризиращо се с възпаление на ставите. Много изследвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптомите на артрит и в някои случаи е по-ефективен от противовъзпалителните лекарства.

Проучванията показват, че куркуминът има невероятни ползи срещу депресията.

Проучване при 60 депресивни пациенти показа, че куркуминът е толкова ефективен, колкото известно лекарство за облекчаване на симптомите на депресия.

Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и борбата с възрастта, свързани с хронични заболявания. Като се има предвид, че окисляването и възпалението играят роля при стареенето на организма, куркуминът може да има ефекти, които излизат далеч отвъд самото предотвратяване на заболяването.

Хранителна стойност за 100г:

Енергия – 1532kJ/367kcal
Мазнини – 9.9 г
от които наситени – 2.9 г
Въглехидрати – 58.2 г
от които захари – 3 г
Белтъчини – 7.8 г
Сол – 0.1 г


Публикувана

в

, ,

от

Коментари

Вашият коментар