Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Малини – лечебни свойства, любима рецепта и начин на отглеждане!

Малини – лечебни свойства, любима рецепта и начин на отглеждане!

Малините са вкусни и нежни плодове, които е удоволствие да хапваш или да приготвяш по какъвто и да е начин. Естествено те са и много полезни! Като всеки плод носят в себе си скрити богатства, полезни и необходими за нашия организъм.

Около 120 грама малини съдържат –   витамин C – 53.7%,  манган – 41%,  фибри – 31.9%,  витамин К – 11.9%,  магнезий – 6,7%,  фолат – 6.4%,  омега-3 мазнини – 6.2%,  мед – 5,5%,  витамин E – 5,3%, калий – 5,3%, калории – 3%.

Едно интересно изследване в последните години доказва, че обмяната на веществата в  нашите мастните клетки може да бъде увеличена с фитонутриентите, открити в малините. Чрез увеличаване на ензимната активност, консумацията на кислород и производство на топлинна енергия в някои видове мастните клетки, някои фитонутриенти в малините могат да бъдат в състояние да намалят риска от затлъстяване, както и риска от затлъстяване специално на черния дроб.

Изследванията са направени с органични малини във ферма, която е била сертифицирана и се оказва, че точно органичните малини (чистите) са с по-висок общ антиоксидантен капацитет в сравнение с неорганичните малини. Този по-голям антиоксидантен капацитет е бил свързан с по-високи нива на общите феноли и общо антоцианини, намерени в органични в сравнение с неорганични малини. Макар че има много добри причини да се купуват органични вместо неорганични храни от всякакъв вид, от това проучване става ясно, че специално при малините тези причини са по-дълбоки. Освен това антиоксидантното влияние върху организма е по-силно, ако те са напълно узрели. Последните проучвания измерват общото съдържание на фенолни, флавоноиди общо съдържание и съдържание на антоцианин в малините, добито в различни етапи на зрялост (от 50% до 100%) и най-големите антиоксидантни ползи са свързани с пълната зрялост на плода.

Въпреки че е възможно за мraspberries_алините да узреят след прибиране на реколтата, този плод може бързо да се развали, затова е най-добре да се купуват зрели и да се хапват веднага или да се съхраняват в хладилник. Напълно възможно е да се замразят и за зимата.

При борбата с рака малините се хапват отново заради антиоксидантното им действие, както и заради противовъзпалителните фитонутриенти. При проучвания върху животни, включващи рак на гърдата, на маточната шийка, на дебелото черво, хранопровода и рак на простатата, малиновите фитонутриенти са показали, че играят важна роля за намаляване на оксидативния стрес и намаляване на възпалението, като по този начин могат да променят развитието или възпроизвеждането на раковите клетки. Но новите изследвания в тази област показват, че противораковите ползи от малините може да продължат след основните им антиоксидантни и противовъзпалителни аспекти. Фитонутриентите в малините са в състояние също да променят сигналите, които се изпращат на потенциални или съществуващи ракови клетки. В случай, че е възможно да станат, но все още не са станали ракови клетки, фитонутриентите в малините може да са в състояние да предизвикат сигнали, които благоприятстват раковите клетки да останат неракови.

Колкото и невероятно да ви се струва, че един толкова малък плод би могъл да направи такива чудеса или дори и въобще да не повярвате на изследванията на учените, едно е сигурно – нищо не пречи да ги включите в менюто си.

Естествено – сурови са най-ценни, но не пречи да се поглезите и с нещо приготвено. Нашето семейство има едни любими сладки, чиято оригинална рецепта е с боровинки, но ние често ги приготвяме с малини! Цялата кухня ухае и са невероятно вкусни. Рецептата може да видите тук: http://yoli-www.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html

Ако пък решите да си ги отглежадте  в двора, което не е никак трудно, може да видите този клип:

Автор: Божана Михайлова


Публикувана

в

,

от

Коментари

Един отговор за “Малини – лечебни свойства, любима рецепта и начин на отглеждане!”

  1. Аватарът на стволови клетки изгодни цени

    Малините са ми едни от любимите плодове и чакам с нетърпение да им дойде сезона, з да мога отивайки на вилата да изтичам бързо като малко дете в градината и да си набера съвсем пресни малинки,които дори не е нужно и да ги мия.Имат един доста специфичен вкус и веднага можеш да разбереш какво ядеш .Изплзвам ги за сладка и за различни десерти.Радвам се че ни пишете толкова полезни неща за тях.Определено открих грешки при отглеждането на нашите.

Вашият коментар