Масло от ший. Да предпазим кожата си и през зимата!

Сухите зимни месеци може да предизвикат големи проблеми за нашата кожа. Сухият въздух може да изчерпи кожата от така необходимата й влага, което ще доведе до пукнатини, напукване и раздразнение. Слънцето може да бъде също толкова вредно през зимата,  както е през лятото. Комбинацията от сухота, ниски температури, вятър и слънце всяка зима взима своите жертви. Затова нека обърнем внимание на един изключителен продукт на майката природа. Ползите от масло от карите са добре известни от векове. Африканците са използвали масло от карите поколения наред за защита и подмладяване на косата и кожата. Най-добре е маслото от ший да се ползва в чиста форма, въпреки че го има и като съставка в различни кремове.

Shea-NutКакво представлява маслото от карите?

Маслото се среща само в тропиците на Африка и се извлича от ядките на Ший карите дървото, името му означава „живот“ и се смята за свещено. Може да живее три века, но са му необходими около 50 години, за да разцъфне напълно. Започва да дава плодове след около 15 години и може да отнеме даже до 30 години, за да започне да дава качествени ядки, богати на витамини и мастни киселини. Плодовете му са много големи, овални, тъмнозелени на цвят, узряват по време на периода на торнадото, който е от юни до септември, и падат на земята. След това се събират, премахва им се черупката и се загряват, за да се извлече маслото. При стайна температура е твърдо, въпреки че бързо се втечнява. Тъй като масло от карите е изцяло натурален продукт, то може да варира широко в качество, външен вид и миризма в зависимост от това къде е произведено и как е извлечено.

Shea_ButterКак може да се разбере дали е добро едно масло от карите?

  1. Сурово или нерафинирано, извлечено с вода. Цветът му варира от подобен на крем (подобно на бита масло) до сивкавожълт. Това е първоначалната форма на маслото от карите.
  2. Изисква се по-висока степен на преработка. Има много от природните компоненти все още непокътнати.
  3. Високо рафинирани или преработени разтворители се използват за увеличаване на добива (хексан е пример). Цветът на подобно масло е чисто бял.

За препоръчване е първият вариант.

Един от големите плюсове за масло от карите е неговата ниска точка на топене. Когато се прилага на кожата, то буквално се втечнява. То дори може да се разтопи, когато е доставено до вас през летните месеци. Ако това се случи, не се притеснявайте. Масло от карите е добро.

Как мирише маслото от карите?

Маслото от шеа има естествена миризма, която не е неприятна за повечето хора. С течение на времето миризмата на масло от карите ще намалее. Ако нерафинираното масло от карите е почти без мирис, той вероятно е старо. Маслото от карите не трябва да мирише лошо без значение на колко години е. Възможно е да вземете гранясало масло от карите. Ако това се случи, не го използвайте. Ако не ви харесва миризмата на природно, сурово масло от карите, можете да закупите по-високо рафинирано масло от карите. Въпреки това не е за препоръчване рафинираното масло, за което се използват различни разтворители.

Как да съхранявате масло от карите?

Масло от карите не трябва да се съхранява в хладилник. Въпреки това в продължение на период от две или три години, то ще започне да губи част от своята ефективност. Тъй като естествените съставки започват да умират, някои от лечебни ползи ще бъдат намалени, но маслото от карите ще продължи да бъде ефективен овлажнител.

Какъв цвят трябва да е маслото от карите?

Цветът на нерафинирано масло от карите зависи от шеа, използвани ядки. Ший ядки ще се различават по цвят от почти бял до жълт. Следователно, рафинираното масло от карите ще се различава по цвета. Вие не ще бъдете в състояние да определите автентичността и качеството на маслото въз основа на цвета му.  Най-доброто масло от карите е с кремообразен цвят. Масло от карите, което е чисто бяло, е високо рафинирано и дали може, или не може да има своите лечебни свойства непокътнати, зависи  от това как е рафинирано.

Shea-Butter-Benefits

Ето някои от ползите от масло от карите за кожата:

–          Ежедневно кожата овлажняващ крем (лице и тяло)

–          Химическо релефа на кожата

–          Сух скалп

–          Кожен обрив

–          Лющене на кожата

–          Петна и бръчки

–          Сърбеж по кожата, поради сухота

–          Изгаряне от слънце

–          Крем за бръснене за намаляване на дразнене

–          Малки кожни рани

–          Кожни пукнатини

–          Смекчаване на груба кожа на краката (особено петите)

–          Леки изгаряния

–           Екзема

–          Защита от слънце и вятър

–          Съхраняване цвета на кожата

–          Намаляване на петна и белези

–        Премахване на дразнене на скалпа от сухота или химическа обработка

–          Предотвратяване на пъпки след бръснене

–          Намаляване акне

–          Попива бързо, без да оставя мазни следи

–          Помага да се възстанови еластичността на кожата

–          Възстановява блясък на косата

Как Маслото от карите се възползват кожата ми?

Маслото от ший подхранва кожата с витамини А, Е и F. Витамини А и Е спомагат за поддържане на кожата и здрава. Те са особено полезни за увредена кожа от слънцето. Помагат за предотвратяване на преждевременни бръчки. Витамин Е действа като закрилник и подмладяващ кожата. Успокоява груба, суха или напукана кожа и помага да се омекоти суха или изтощена коса. Маслото от ший има между 7-12% неосапуняемите вещества. За сравнение, масло от авокадо има между 2-6%. Това високо ниво на неосапуняемите вещества е едно от свойствата, които прави маслото от карите така безценно при лечение на условията, изброени по-горе. Също така то лесно прониква в кожата, което позволява на кожата да диша и не запушва порите. Маслото от шеа има високо ниво на канелена киселина, естествена слънчев екран. Така че това осигурява известна степен на защита от слънцето. Маслото от карите е също противовъзпалително, което го прави полезно при лечение на ревматизъм.

Как Маслото от карите действа върху косата?

Маслото от карите осигурява влага на сухата или увредена коса. от корените към самите съвети, ремонт и защита срещу повреда, сухота и крехкост на време. То също така се абсорбира бързо и напълно в кожата на главата, за да се рехидратира без запушване на порите. Това е особено полезно за третирана и топлинно обработена коса. Това е превъзходно лечение и за сух скалп. То възстановява блясъка на изтощената коса.

Какво трябва да знаете, като погледнете върху етикета?

Съставките върху етикета следва да бъдат изброени в реда като се започне от тази, която е в най-голяма степен до тази, която е най-малко. Следователно, трябва да се търси ший маслото в началото на списъка на съставките. Трябва да знаете съставките, преди да купите всяка Shea Масло продукт и трябва да купуват от реномиран източник. Колкото повече масло от карите има в даден продукт, толкова по-голяма е вероятността да получите пълните ползи от маслото. Може да го закупите и на калъп, но трябва да сте сигурни от мястото, от което го поръчвате.

Каква е разликата между сурово масло от ший, рафинирано масло от ший и силно рафинирано масло от карите?

Ръчните екстракционни процеси оставят повече от суровините в маслото от карите. След като се извлече, то може да бъде допълнително рафинирано, за да се премахне  цветът и примесите, които някои хора не харесват. Това допълнително рафиниране също може да премахне и миризмата. Можете да мислите за разликата между сурово масло от ший и рафинираното масло от карите, че е подобна на разликата между пшеничен хляб и бял хляб. Наистина суровото масло от карите дори може да е нефилтрирано. Това е единият край на спектъра. На другия край има масло от карите, което се извлича чрез химикалите, което е чисто бяло, няма мирис и е загубило много от лечебните си свойства в процеса.

Искам сурово масло от карите или рафинирано масло от карите?

Това наистина е въпрос на предпочитание. Аз предпочитам сурово масло от карите. Освен ако не ви харесва миризмата на масло от карите, е препоръчително да е сурово. Колкото повече се обработва, толкова по-голям шанс има някои „добри неща“ в него да бъдат премахнати. Ако не ви харесва миризмата на масло от карите, опитайте се с рафинирано масло от карите, което се рафинира без употребата на разтворители.

Какво ще кажете за маслото от шеа от Източна Африка?

Има известно объркване кое масло от ший е по-добро – Западна Африка (Vitellaria Paradoxa) или Източна Африка (Vitellaria Nilotica). Това от Източна Африка е различно от сортовете на Западна Африка в това, че е с по-високо съдържание на олеин (течната част на масло от карите). Поради тази причина, южноафриканското е по-меко и по-ароматно от западноафриканското. Източна Африка или Уганда масло от карите има по-висока усвояемост поради по-ниските наситени мастни киселини. Източноафриканското маслото от шеа има по-малко витамин А и по-малко стероли. За естествен витамин А крем или ако се използва за предотвратяване на стрии, може да искате да използвате западноафриканското масло от карите. Въпреки това, ако търсите естествено, интензивно хидратиращо средство, за предпочитано е това от Източна Африка.

Източноафриканското или Уганда маслото от карите е по-рядко, отколкото западноафриканското масло от шеа и е изключително трудно да се намери. Когато го намери, то се продава доста по-скъпо. Уганда масло от карите е отлично за сухи колене, лактите, загрубели ръце и сух скалп. Това е особено полезно за дерматит, екзема, слънчево изгаряне и като балсам за устни.

Божана Михайлова


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Масло от ший. Да предпазим кожата си и през зимата!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар