Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Смокини – ползи за здравето

Смокини – ползи за здравето

Голям източник на фибри, пълни с витамини и минерали, сухи или свежи, смокините имат дълга и прочута история. Известни като здравословна и универсална съставка, те могат да добавят изблици на сладост към всички видове ястия.

Смокините имат уникален, сладък вкус, мека и дъгообразна текстура и са покрити с леко хрупкави, годни за консумация семена. Пресните смокини са деликатни и нетрайни, така че често се изсушават, за да се запазят. Това създава сладък и питателен сушен плод, който може да се ползва целогодишно. Има множество различни сортове смокини, всеки от които се различава значително по цвят и текстура. В миналото, преди дните на рафинираните захари, те често са се използвали като подсладител.

Едно от най-старите дървета в света, смокинята може да бъде проследена назад към най-ранните исторически документи, включително и в Библията. Плодовете са родени в Близкия изток и Средиземноморието и са били обградени с толкова голямо внимание от гърците, че веднъж били създали и закони за предотвратяване на износа им.

Хранителни акценти

Плодовете са с високо съдържание на естествени захари, минерали и разтворими фибри. Смокините са богати на минерали, включително калий, калций, магнезий, желязо и мед и са добър източник на антиоксидантни витамини А, Е и К.

100 г порция сушени смокини осигурява приблизително: 249 калории, 3,3 грама протеин, 0,9 грама мазнини, 69 грама въглехидрати, 5,6 грама фибри

100 г порция пресни смокини осигурява приблизително: 80 калории, 1.3g протеин, 0.3g мазнини, 20.3g въглехидрати, 2.2g фибри

Плодовете често се препоръчват, за да подхранват червата и да действат като естествено разхлабително, поради високото съдържание на фибри. Много от нас консумират твърде много натрий (сол), съдържащ се в преработените храни. Високият прием на натрий може да доведе до недостиг на калий и този дисбаланс между двата минерала от своя страна може да доведе до хипертония (високо кръвно налягане). Една диета, богата на плодове и зеленчуци, включително пресни смокини, естествено повишава калия и следователно се насърчава да помага за понижаване на кръвното налягане.

Много подходящи са смокините и за диетите за отслабване. Храните с високо съдържание на фибри осигуряват чувство на ситост и могат да намалят глада и апетита. Плодовете също съдържат пробиотици, които спомагат за поддържането на съществуващите преди това добри бактерии в червата, подобрявайки храносмилателната система.

Смокините са добър източник на калций – минерал, който участва в костната плътност. Тяхното високо съдържание на калий може да противодейства на отделянето на калций от урината, причинено от високо солените храни. Това на свой ред помага да се запази калция в костите и намалява риска от остеопороза.

Как да изберете смокините

Сезонът за свежи смокини е между лятото и есента, като времето зависи от сорта. Смокините бързо се развалят и са деликатни и обикновено се консумират най-добре един до два дни след покупката. Когато избирате смокини, изберете онези, които са пълни и нежни, имат богат, дълбок цвят и са без набивания. Зрелите смокини имат сладък аромат. Когато се донесат у дома, зрелите смокини не трябва да се измиват, докато не дойде време да се ядат. Те трябва да се съхраняват в хладилника за около два дни. Ако смокините все още не са узрели, оставете ги на стайна температура, за да узреят.

Сухите смокини може да съхраните за много по-дълго време. При закупуване на сушени смокини трябва да се уверите, че не са плесенясали и са меки. Сухите смокини могат да се съхраняват на хладно, тъмно място или в хладилника.

Смокините могат да се консумират или обелени, или не в зависимост от дебелината на кожата, както и от личните предпочитания. Тъй като вътрешностите на зрелите смокини са доста меки и лепкави, те трудно могат да се отделят.

Безопасност

Консумирането на прекомерни количества смокини вероятно ще има разхлабително действие и затова те трябва да се ползват с умереност.


Публикувана

в

,

от

Коментари

Вашият коментар