Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Хранително поведение на кърмачето от месец на месец

Хранително поведение на кърмачето от месец на месец

1 месец
Хранене. Храненето е изключително кърмене, на поискване, хаотично. Бебето може да прекарва много време на гърдата, да посуква в течение на 1-1,5 часа. Нуждае се от кърмене по време на сън. Съвместният сън с майката в съчетание с безгрижното непрестанно посукване на гърдата предизвиква у бебето чувството за безопасност, нужно му за формиране на пълнценна уравновесена психика.
2 месеца
Хранене. Храненето е изключително кърмене, на поискване. Бебето засега суче хаотично, без изразен режим. Кърменията, необходими на бебето за психоемоционален комфорт, могат да са през интервал 40 минути – 3,5 часа. От тях 3-5 са нощните кърмения и 8-20 дневните, от които средно 5-7 са пълноценни хранения. Бебето по правило има нужда от задължително кърмене преди да заспи и по време на събуждането.


Дейност на храносмилателната и отделителната система. Остават оригванията, честата дефекация (от 3 до 6-7 пъти дневно) и честото уриниране (на всеки 15-20 минути). От тази възраст бебето е способно да остане сухо, докато спи, и да се събуди, за да го изходят [в руската система педагогическото захранване често се съчетава с т.нар. изхождане – детето се гледа без пелени и памперси, майката следи сигналите и помага на детето да се изходи в леген]. Понякога стават и бели, но тенденцията вече е ясна: контролирано или не уриниране. Акането може да е както често (5-8 пъти), така и рядко (1-2 пъти)  дневно и дори през ден. От този момент бебето изцяло контролира дефекацията и ака единствено в легенчето.
Взаимоотношения на майката и детето по време на кърменето. На тази възраст бебето се чувства едно цяло с майка си. Затова то се стреми към постоянен контакт с нея и дълго време е на ръце. Ясно забележимо е, че то не е способно да отдели своето „аз“ от личността на майката. Детето се чувства комфортно, когато е у някого и заедно с него участва във всички дейности. Докато е при майка си, детето не изисква особено внимание към себе си, спокойно и търпеливо се отнася към всички премествания и промени на позата и наблюдава случващото се наоколо. То напомня за себе си само тогава, когато почувства дискомфорт или някаква потребност. Като се освободи от дискомфорта и удовлетвори нуждите си, то отново освобождава вниманието на възрастния за другите му ангажименти. По такъв начин, намирайки се постоянно при майка си, детето получава информация за външния свят и се запознава с различните понятия.
3 месеца
Хранене. Установява се режим на храненията, те са общо 6-8 през деня и 2-4 през нощта. Запазват се честите сукания, но нуждата от тях се появява по-рядко. Може да се появи дълга нощна пауза между храненията, например 5 часа, но това се случва рядко. Много по-често нощната пауза между кърменията е 2,5-3,5 часа. На тази възраст тялото на кърмачето се закръгля и става пълно.
Дейност на храносмилателната система. При бебето се регулира дефекацията във вид на кремообразна маса. Появява се всекидневно приблизително по едно и също време. Периодично изхожданията се появяват по-рядко: не всеки ден, а веднъж на 2-3 дни. Това е нормално явление, характерно за изключително кърмените деца. В този случай детето няма нужда от клизми и разхлабителни средства.
Взаимоотношения на майката и детето по време на кърменето. Бебето започва да проявява търпение: може мъничко да почака, докато майка му извади гърдата, вземе го на ръце и т.н. Но търпението на детето все още е за кратко. Като цяло тримесечните деца са весели, спокойни и общителни независимо от типа темперамент. На тази възраст настъпва приятният момент, когато бебето по време на кърменето обхваща с ръчички майчината гръд, което е много приятно за майката.
4 месеца
Хранене. Храненето остава изключително кърмене без въвеждане на вода и каквито и да било други храни. Бебето започва да суче забележимо по-рядко и си изгражда доста точен режим на храненията. На тази възраст изхожданията могат да са 1 път на 2-4 дни, което е нормално явление при изключителното кърмене. От тази възраст при определени обстоятелства е възможно въвеждането на други храни.
Взаимоотношения на майката и детето по време на кърменето. Бебето започва да притиска гърдата с венците си, предизвиквайки чувство на болка. Това е първото действие на детето, насочено към отделяне на своето „аз“ от „аз“-а на майката. Дискомфортът на майката, нейното поведение и даже викът дават на детето да разбере, че майката  и то не са едно и също – те чувстват различно и се държат различно.
5 месеца
Хранене и дейност на храносмилателната система. На тази възраст при бебетата има 6-8 дневни кърмения и 2-3 нощни. Детето, което майката взима със себе си на масата, може да започне да проявява активен интерес към водата и храната на възрастните, посяга към лъжицата, чинията или чашата на майка си, настоява и на него да му дадат да опита това, което се яде и пие. Може да му позволите да направи това, като му дадете да близне всички хранителни продукти, които се употребяват в семейството. Ако детето проявява активен хранителен интерес, значи е дошло време за първите педагогически захранвания.
6 месеца
Хранене. Храненесто остава кърмене, но започва въвеждането на педагогическо захранване. Променя се режимът на храненията. Най-активното сукане се концентрира през последните 2-3 часа преди събуждането от нощния сън. Периодът на дневното бодърстване на бебето условно може да се раздели на 2 периода: сутрешен, когато насукалото се през нощта бебе рядко търси гърдата, и вечерен, когато суканията стават много чести. Като цяло може да има 6-8 дневни кърмения и 3-4 нощни. Това е възрастта, в която започва запознаването с храната на възрастните и въвеждането на педагогическото захранване. У детето се появява активен хранителен интерес, който представлява желанието да опита храната, която ядат възрастните. Засега детето няма нужда да се храни, на него му е напълно достатъчно майчиното мляко. То само се запознава с новата храна, адаптира се към нея. Затова появата на активен хранителен интерес не тябва да се тълкува като признак, че кърмата не достига и бебето е гладно. Просто у бебето се е породила нуждата да се запознае с новите продукти, които се употребяват в семейството.
Взаимоотношения на майката и детето по време на кърмене. По време на кърменето бебето започва да притиска с ръчички майка си, все едно се оттласква от нея (опознаване на телесните възможности и начало на отделянето на своето „аз“ от „аз“-а на майката).
7 месеца
Хранене. Запазва се кърменето с педагогическо захранване. Бебето активно опитва всичко от масата на възрастните и през деня може непрекъснато да плюнчи геврек, парченце ябълка, бисквита и т.н. Режимът на храненията остава същият: 5-7 дневни и 2-4 нощни.
Дейност на храносмилателната система. Във връзка с активното запознаване с новата храна изхожданията при бебето са веднъж дневно или през ден. Това по правило става в определено време – сутрин или вечер.
Взаимоотношения на майката и детето по време на кърменето. Настъпва поредният етап на отделяне на своето „аз“ и бебето започва по време на кърменето да хапе гърдата.
8 месеца
Хранене и дейност на храносмилателната система. Променя се режимът на храненията. Тъй като бебето проявява висока двигателна активност и е много заето да изучава заобикалящото го пространство, през деня то забравя да суче. Във връзка с това броят на дневните кърмения може да намалее до 4-6. Бебето компенсира намаляването на дневните кърмения за сметка на увеличаване на честотата и продължителността на нощните до 2-5 пъти. На тази възраст може да се въведе първото хранене, т.е. да се допълни едно от дневните кърмения с друга храна. Такова смесено хранене винаги трябва да започва или да завършва с кърмене. Стомашно-чревният тракт на детето още не може да се справи самостоятелно с новата храна. Майчиното мляко му помага да усвои храната, доставяйки му необходимите за това ферменти. Кърменето помага при усвояването на новите хранителни продукти и облекчава прехода на детето към новата храна.
Взаимоотношения на майката и детето по време на кърменето. Бебето може да започне да щипе (по-конкретно гърдите на майката), ако не го е правило по-рано, продължавайки процеса на отделяне на собственото си „аз“ от майката. В процеса на това осъзнаване то прави опити самостоятелно да намери гърдата и да я извади, когато почувства нужда да суче.
9 месеца
Хранене и дейност на храносмилателната система. На тази възраст едно от дневните кърмения може да се допълва с друга храна, както и през предишния месец. Освен това у бебето може да се породи нужда постоянно да дъвче. Свързано е с това, че сега активно се развива дъвкателният му апарат (зъбите и челюстите) и за пълноценното им развитие е необходимо повишено дъвкателно натоварване. Затова на бебето трябва редовно да се дават да дъвче парченца твърда ябълка, сухари, твърди гевречета и т.н.
10 месеца
Хранене и дейност на храносмилателната система. На тази възраст при детето могат да зачестят суканията. През деня това са 4-6 пълноценни кърмения и приблизително още толкова сукания по различни поводи. През нощта присъстват 2-4 кърмения, при това по-активно бебето започва да суче на разсъмване. През деня то постоянно нещо дъвче и опитва храна от масата, когато се хранят възрастните.
Взаимоотношения на майката и детето по време на кърменето. Продължава процесът на отделяне на личността на детето от личността на майката. Бебето започва да се отнася по-свободно към процеса на кърменето. Сега то не само самостоятелно търси, но и вади гърдата, повдигайки блузата на майката или разтваряйки деколтето й. По време на кърменето бебето може с ръка да вади гърдата от устата си и да я пъха обратно,  също така произволно да променя позата, както реши. Сега то може да суче от най-невероятни положения.
11 месеца
Хранене и дейност на храносмилателната система. Детето продължава активно да пробва всичко на масата. На тази възраст то може да има 1-2 пълноценни хранения, които също трябва да завършват с кърмене. Намалява броят на пълноценните дневни кърмения (3-4), но се появяват повече кратковременни сукания и се запазват активните нощни кърмения преди събуждането в периода между 4 и 8 часа сутринта.
12 месеца
Хранене. Режимът на хранене и сън остава неизменен. Храненето е предимно кърмене и друга храна 1-2 пъти дневно. При това бебето често суче и постоянно опитва други храни, без обаче да се нахрани дори и с продукт, който му е харесал.
След една годинка
След първата година бебетата започват да се хранят активно. Около 1 година и 3 месеца те вече ядат не само в съответствие със своя режим, но се присъединяват към всеки член на семейството, който сяда да яде. На около 1 година и 4-5 месеца бебетата започват активно да пият вода. Освен това те си прокарват храната с вода, като в процеса на храненето многократно пият вода. Още една особеност: децата не могат да изядат порцията си седнали спокойно на масата. Те поглъщат храната в движение. Това изглежда така: майката седи и се храни, а детето притичва, взема парченце от храната и бяга, после го гълта и отново притичва при майка си за следващата порция. Бебето се отнася много свободно към майчината гърда. Много често то притичва при майка си и суче буквално стоешком, на крак. То може да се покатери на ръцете на майка си и да посуче и по-дълго, а може да посуче няколко секунди и да продължи да тича по собствените си работи. Ако взаимоотношенията между майката и бебето са много доброжелателни, ако достъпът до гърдата е безпрепятствен, детето вижда в майчината гръд и майчината прегръдка пълна и гарантирана защита от всички беди и нещастия. Затова, ако падне, обидят го или го ухапе оса (дори!) за успокоение му е достатъчно да посуче от гърдата, за да забрави за всички нещастия. Основният период за кърмене през денонощието се премества през нощта. Най-активният период на сукането е времето между 4 и 8 часа сутринта. През деня кърменето се състои основно от кратки посуквания. Пълноценни кърмения през деня има 1-2 и по правило те са свързани със слагането на детето да спи и със събуждането от дневния и от нощния сън.
Отбиване
Оптималният физиологичен период за отбиване е от 1 година и 3 месеца до 2 години и 6 месеца. При майката постепенно протича инволуция на лактацията, променя се качеството на млякото, а при детето намалява нуждата от абсолютна защита, кърмата постепенно се замества от друга храна и настъпва моментът, когато майката вече е готова „да избяга“ от детето, а детето вече не се и нуждае толкова от сукането. Преди момента на раздялата настъпва период на изключително активно сукане, което буквално изтощава майката. След това детето малко се успокоява и настъпва моментът на раздялата. Интересното е, че моментът на прощаване с гърдата се преживява по-емоционално от майката, отколкото от детето. Тя много съжалява, че сега между нея и бебето вече няма толкова тясна връзка, че то повече не се нуждае от нея толкова много, колкото по време на кърменето.

Посочените данни са взети от учебника за подготовка на консултанти по кърмене, автори Ж. В. Цареградская и Е. М. Фатеева, рецензенти В. А. Таболин – ръководител на катедрата по детски болести на педиатричен факултет №2 на Руския медицински университет, академик на РАМН; И. М. Воронцов – доктор на медицинските науки, професор. Отделно данните са публикувани в сп. „Наш малыш“ в януарския брой на 2000 г.
Лилия Казакова – автор.
Оригиналната статия е на адрес http://www.mamka.spb.ru/art5.htm


от

Етикети:

Коментари

Един отговор за “Хранително поведение на кърмачето от месец на месец”

  1. Аватарът на криси
    криси

    Перфектно!!! Ако статията ми беше под ръка юли-август месец може би нямаше да ми се наложи да прибегна до дохранването с АМ. Много полезна и по мои пресни наблюдения напълно действителна информация. Особено за честото желание за сукане през първите месеци. Дано повече майки с въпроси успеят да я прочетат.

Вашият коментар