Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Чесънът – избор, ползи, приложение

Чесънът – избор, ползи, приложение

 

В наши дни Китай, Южна Корея, Индия, Испания и САЩ са основните производители на чесън. Но внимавайте особено много при покупката на чесън, защото китайският чесън, който е залял пазара ни, се оказва изключително вреден за здравето ни. Отглежда се в силно замърсена почваи се третира с метил бромид – силно токсично вещество, което се използва за унищожаването на вредителите, но приемайки го, уврежда органите ни и често много сериозно. Оловните и сулфатни съединения пък китайските земеделски производители използват, за да предпазят чесъна от разкашкване, за да изтрайва при далечно транспортиране.

Българският чесън е по-тъмен на цвят, по-дребен и покълва доста по-бързо. За щастие, все още може да се намери на пазара.

Ползи за здравето от чесъна:

Чрез чесъна може отлично да си набавите манган – 23% от дневната стойност – съдържа жизненоважни ензими и антиоксиданти, които изпълняват какви ли не невероятни подвизи в нашите тела. Да назовем някои от тях – здравословното формиране на костите и съединителната тъкан, костния метаболизъм, усвояването на калций, както и правилното функциониране на щитовидната жлеза. Чесънът също съдържа 17% от дневната стойност на витамин В6, 15% на витамин С, едновременно разпределяйки в добри количества калций, фосфор и селен. Алицинът, спира вредното действие на свободните радикали в кожата и унищожава бактериите, виновни за развитието на акне.

Чесънът помага от това да се премахват тежки метали от организма до предотвратяването на множество заболявания като обикновената настинка, втвърдяването на артериите, гангрената, унищожаването на замърсителите в бебешките продукти, а дори и за забавяне на процеса на стареене.

Чесънът е богат на полезни вещества като цинк, манган, витамин В6 и витамин С, ензими и антиоксиданти, които, освен че борят инфекциите и подсилват имунитета, укрепват костите, като подпомагат костния метаболизъм и усвояването на калция от тях. Изключително полезно в тази насока е чесновото масло, което значително намалява загубата на костна плътност при жените от менопаузата.

Приготвяне на масло от чесън:

Изчиствате скилидките чесън от една глава. Не ги мокрете с вода, за да не предразполагате средата към образуване на бактерии. Дори да ви е трудно да ги почистете, не ги натискайте, за да не излиза сока, който е необходим за направата на маслото.

Използвайте тенджера със стабилно дъно, в която сложете изчистения чесън и две чаени чаши зехтин (възможно е да използвате всякакво олио).

Докато е на котлона, чесънът не трябва да цвърчи или да покафенява. Ако започне да сменя цвета си, дръпнете от котлона и изчакайте да изстине, след което пак върнете.

Между 15 минути и половин час е времето, в което е необходимо да държите на котлона сместа. Всичко зависи от това, колко силен аромат искате да има маслото.

Махате от котлона, прецеждате, за да отстраните скилидките, в чист стъклен съд. Оставяте да изстине на стайна температура.

Съхранява се на хладно и далеч от пряка слънчева светлина. Около две седмици е срокът на годност или докато започне да мирише на гранясало.

Използва се и при приготвяне на салати, и при песто, и при готвене.

Съхраняване:

Чесънът не трябва през зимата да се оставя отвън на студено, за да не замръзне. Ако на лука не му пречи, то при чесъна не е така, ще трябва да го изхвърлите. Съхранява се на хладно и проветливо място.


Публикувана

в

, , ,

от

Коментари

Вашият коментар