Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
10 съвета за по-здравословен и по-щастлив живот

10 съвета за по-здравословен и по-щастлив живот

Представяме ви 10 съвета, за да започнете един по-здравословен и от там по-щастлив начин на живот. Лесно, естествено е и не се иска много, за да поставите началото.

1 Яжте „първичното“ 

Здравият разум диктува, че най-добрата диета е тази, която се основава на храни, които сме яли най-дълго по отношение на нашето време на тази планета. Това са храни, които сме разработили, за да ядем и най-добре сме адаптирани към тях. Проучванията показват, че „най-важната“ диета, съставена от плодове, зеленчуци, ядки и семена, както и месо, риба и яйца, е най-подходяща за контролиране на теглото и подобряване на рисковите маркери за заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Тази философия на храните, която е „първокласна“, ще ви позволи да намалите поддаването на маркетинговата хипноза и диетичната информация и ще ви даде възможност да избирате здравословна храна бързо и уверено.

 

2 Поддържайте се хидратирани 

Водата съставлява две трети от тялото и изпълнява множество функции, включително и като разтворител, носител на хранителни вещества, регулатор на температурата и детоксикатор за тяло. Поддържането на хидратация може да окаже силно влияние върху нивата на жизненост и енергия, включително умствената бдителност. Намерете достатъчно вода, за да запазите урината си бледо жълт цвят през целия ден.

 

3 Яжте внимателно

В нашия бързоразвиващ се свят има тенденция да се яде, докато се разсейвате с нещо друго и по този начин се приема повече храна, отколкото ни е нужно, и в същото време пропускате кулинарното удоволствие. Някои неща, които трябва да се мислят тук, са свързани с избягването на ядене, когато сте разсеяни, яжте по-бавно и отделете време, за да опитате правилно храната. Едно конкретно нещо, върху което трябва да се фокусирате, е да дъвчете добре храната си – не само това ни помага да се наслаждаваме на храната, а също така подпомага храносмилателния процес.

 

4 Грабете с пълни шепи слънчева светлина през лятото …

Слънчевата светлина и витамин D се свързват с широк спектър от ползи за организма, включително намален риск от различни форми на рак, сърдечни заболявания, множествена склероза и остеопороза, както и подобрена имунна функция. Като правило, витамин D се прави, когато нашата сянка е по-къса от нашата дължина на тялото, т.е. когато слънцето е високо в небето. Докато изгарянето трябва да се избягва, получаването на възможно най-много излагане на слънчева светлина за оптимално здраве е задължително.

 

5 … и през зимата

Ниските нива на слънчевата светлина през зимата могат да накарат настроението ни да потъмнее. Дори когато е студено навън, трябва да получите излагане на слънчева светлина през зимата, да речем по време на обяд. Друг вариант е да инвестирате в устройство за симулиране на слънчева светлина и да използвате това ежедневно от октомври до март.

 

6 Наличие на достатъчно сън

Сънят има способността да оптимизира психическата и физическата енергия и оптималните нива на сън (около 8 часа на нощ) са свързани с намален риск от хронично заболяване и подобрена продължителност на живота. Една проста стратегия, която може да ви помогне да получите оптимално количество сън, е да си лягате по-рано. Влизането в леглото до 22:00 или 22:30 е потенциално полезна инвестиция по отношение на Вашето краткосрочно и дългосрочно здраве и благополучие.

7 Ходете пеша

Аеробно упражнение, включващо некомплектовано и ниско въздействие като ходене, е свързано с разнообразни ползи за тялото и мозъка, включително намален риск от хронични заболявания, антитревожност и подобряващи настроението ефекти. Стремете се за около 30 минути бъроз ходене всеки ден да не пропускате.

 

 

8 Правете ежедневни упражнения

Упражненията помагат да се поддържа мускулната маса и укрепват тялото. Това е особено важно с възрастта, тъй като намалява риска от инвалидност и падане. Много много полезни упражнения могат да се извършвати  у дома.

 

 

 

9 Случайни действия на доброта

Случайните актове на доброта са добри както за дарителите, така и за приемниците. Може да бъде бърз разговор или добра дума на някого, който ви интересува или сте загубили връзка, или да покажете на някого от колегите си някакво внимание, или да се откажете от вашето влакче или автобус, или да купите някого обяд ,или да дадете спонтанно цветя. Просто дребен жест!

 

10 Практикувайте изкуството на благодарност

Съвременният живот е склонен да бъде амбициозен и лесно можем да намерим себе си, преследвайки непрекъснато нарастващ списък от цели, много от които могат да бъдат съществени. Някои от нас биха могли да направят това като прекарват повече време, за да се фокусират не върху това, което нямаме, а върху това, което правим. Нашето настроение може да се вдигне, като благодарим за всичко на нашите приятели и семейството ни или просто се насладим на красив пейзаж или залез.

 


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар