Калинките – отлични помощници в градината

Калинките са широко разпространено семейство насекоми. Има калинки с различен брой точки. Например двадесет и четири точковата калинка може да има над 4 000 различни разновидности. Хранят се главно с листни и щитовидни въшки. Калинките са обичани от хората и носят различни имена в зависимост от народния език. Полезни са като работници в градината, тъй като ларвата на калинката изяжда през живота си близо 3 000 растителни въшки. Калинките могат да летят добре и достигат от 75 до 91 размаха в секунда.

От всички насекоми в градината, калинката е може би най-лесно разпознаваема. Тя е най-добрият приятел на градинаря. Не само, че калинките се хранят с насекоми, особено с листни въшки, но тяхното ярко оцветяване носи и настроение в градината.

Привличането им в градината си изисква известно планиране, но може да помогне изключително при контрола на вредителите. Въпреки това, ако просто не разполагате с пространство за засаждане на видове растения, които искат калинки, може да си набавите от другаде ( не знам в България дали се продават), за да ви помогнат да почистите заразените растения, докато междувременно работите, за да създадете свое собствено население.

Възрастните калинки обикновено са овални или с куполообразна форма и могат да варират по цвят от червени до оранжеви. Броят на черните маркировки могат да варират навсякъде. Някои видове са дори черни или черни с червено петно. Младата калинка често е слабо призната в градината. Често градинарите несъзнателно мачкат малките калинки без да знаят каква полза носят те в градината. Но и малки, и големи се хранят с много различни меки насекоми, но листните въшки са основният им източник на храна. Една малка калинка яде около 400 листни въшки по време на своето развитие. В допълнение, те ще ядат други насекоми като акарите  и яйцата на колорадския бръмбар.

В рамките на една година, може да има най-много 5-6 поколения калинки, като средното време от яйце до възрастна калинка отнема само около 3-4 седмици. През пролетта възрастните намиратт храна и тогава женските снасят някъде около 50-300 яйца. Малките яйца са жълти и с овална форма и обикновено се срещат в групи от 10-50, близо до колонии с листни въшки. На яйцата им отнеме между 3 и 5 дни, за да се излюпят, ларвите се хранят с листни въшки лакомо за 2-3 седмици преди да се превърнат в какавиди и във възрастни калинки. През есента възрастни спят зимен сън,  скрити на различни места. Те често правят това масово, където няколко стотици възрастни се събират в основата на едно дърво, по протежение на ограда или под камък. Избират места, където да могат да се предпазят от студените зимни температури.

ladybugОсвен листни въшки, калинки искат и други източници на храна, затова могат да бъдат привлечени от конкретни видове растения. Най-популярните от тях са растения като копър, кориандър, кимион, ангелика, вратига, диви моркови и бял равнец. Други растения, които също привличат калинките,  включват жълтичкау ароматния здравец и глухарчетата. Освен засаждането на атрактивните растения в градината, можете също да насърчите популацията на калинките, ако съкратите пръскането с  инсектициди. Не само, че калинките са чувствителни към най-синтетичните инсектициди, но ако по-голямата част от храната им е отишла, те няма да снасят яйцата си в градината.

Понякога става така, че или нямате място да засадите растенията, които да извикат калинките, или по други причини те не идват в гариданата ви. Вариант в такъв случай е да си ги набавите отвън. Както споменах, не знам дали се продават на българския пазар калинки, но може да намерите диво място, от където да си съберете. Това е може би по-добрият вариант, защото калинките със сигурност ще са местни, а не отгледани в Азия например. Преди да ги оставите в двора си обаче е вежно да знаете някои съществмени неща, за да живеят:

1.  Калинките се оставят в градината или преди изгрев, или след като слънцето е залязло, защото по принцип вечер и рано сутрин те са склонни да се местят.

2. Или полейете мястото, или ги оставете на влажно място.

3. Имайте предвид, че калинките ви спокойно могат да изтраят една нощ и в хладилника ви. Те издържат на високи температури и ако се наложи спокойно може да ги съхраните така. Даже ще им се отрази добре охлаждането.

4. Поставяте ги на силно замърсени растения като розатанапример в долната част на растението. В рамките на един ден те ще се ориентират, ще си намерят лисните въшки и ще са доволни да си похапват.

За пореден път се удивих на силата на природата и нейните рожби. Това удивително малко насекомо, с което непрекъснато си играят децата, всъщност върши толкова важна работа без, сигурна съм, голяма част от хората въобще да знаят. Тази година забелязах, че двора на баба ми на балкана е осеян с калинки – имаше неимоверно много и най-различни! Е, не сме ги канили специално, но ще се отнесем гостоприемно, за да се върнат пак догодина.


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Калинките – отлични помощници в градината, 7.8 out of 10 based on 4 ratings

Вашият коментар