Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Слингът – приложение, необходимост, удобство, мода…

Слингът – приложение, необходимост, удобство, мода…

Слинговете  – за едни нещо добре познато, за други – не толкова, всъщност не са нищо ново и модерно, напротив – поколения жени – от нашите баби назад, са ги ползвали непрекъснато – така наречената цедилка или просто тъкано парче плат, което служи за носене на бебето близо до родителя. За кърмещите майки това е вещ, която, от опит казвам, ще е изключително полезна и ще улесни ежедневните им занимания.

Защо слинг, а не кенгуру?

Носенето на бебе в кенгуру, макар и широко разпространено е некомфортно за носещия и нездравословно за бебето, тъй като се натоварва неговия неукрепнал гръбнак, седалище,  а крачета остават да висят без опора. За носене на детето слингът е по-доброто решение, тъй като в слинга то е в здравословна естествена позиция на тялото, а и за носещия слингът е далеч по-удобно. Освен това, първо: една голяма част от моделите не са удобни за носене на новородено, точно когато то има най-голяма нужда от това; второ: не могат или много трудно се носят големи бебета, над 10 месеца, докато със слинга това може спокойно да стане и до три-четири  години.

Носенето на бебето в слинг има огромни предимства, както за майката, така и за бебето!

За майката:

–          Спокойствието – Най-важното предимство за майката е спокойствието на нейното дете и сигурността, че то е на най-удобното и приятно място, извън корема й! Носените бебета плачат много по-малко и страдат от много по-малко страхове!

–          Свободни ръце – Ръцете на родителя са напълно свободни и спокойно може да извършва ежедневните си занимания.

–          Болките в гърба – Носенето по този начин спестява много болки в гърба и кръста в сравнение с друг вид носене на дете.

–          Мобилност – Слингът позволява и да сте абсолютно мобилен и да отидете навсякъде с детето си.

–          Кърмене – И не на последно място – удобен начин за кърмене на детето, дори и в движение без някой да ви притесни или дори да забележи.

Що се отнася до бебчетата:

–          Спокойствието – За бебето прегръдката от мама не е просто каприз, а  жизнено важна част от живота му, за да расте обичано и здраво! По този начин то е по-спокойно и се чувства като в корема на мама – на уютно и сигурно място.

–          От медицинска гледна точка:

  • положенията на носене на бебето в слинг са естествените физиологични положения на бебето и то може да бъде носено в слинга от самото си раждане.
  • Слингът помага за профилактика на дисплазията на тазобедрената става при новородени
  • спомага за правилното развитие на мускулатурата и вестибуларния апарат на бебето. Когато вдигаме децата си те инстинктивно разтварят крачета и ги сгъват с коленцата навън като жабчета (крачетата са сгънати на 100 градуса навън и на около 40 градуса в коленете). Това е оптималната поза, в която главичката на тазобедрената става заема идеално положение. Това е позата на детските крачета в слинг.
  • Освен това гръбнакът на децата физиологично е леко извит във формата на С и не бива насилствено да бъде изправян. В слинга гръбнакът на бебето е в естественото си положение.

–          Носенето в слинг се препоръчва при недоносени бебета, както и при деца, които наддават трудно на тегло, тъй като животът на бебето в близост до мама повишава сукателния рефлекс и цялостния тонус на детето. „Доказано е, че новородените регулират по-добре дишането, сърдечната си дейност и телесната си температура, когато са поставени в непосредствен контакт кожа до кожа върху гърдите на майка си или баща си. Съществува и цяла система на отглеждане на недоносени бебета, наречена кенгуру грижа, която се препоръчва от Световната здравна организация като модерен метод на неонатологична грижа, дори в условия на наличие на скъпа високотехнологична апаратура…” ( В. Доткова) При нея недоносените бебчета се поставят евентуално само по пелена или напълно голички върху голата кожа на родителя, като ако е върху мама, се поставя така, че да може да суче. По този начин реагират много по-леко на болка, наддават по-бързо и спят по-спокойно.

–          Носените деца са по-контактни и адаптивни към заобикалящия ги свят. Чувствайки се сигурни и защитени в родителската прегръдка, те заедно с родителя водят активен начин на живот – малкото човече има възможността свободно да наблюдава света, да се среща с хора, да изучава предмети, да се чуди и възхищава, да е част от житейски случки.

Като любопитен факт е добре да се знае, че  „количките са се появили масово в българските градове едва през 50-те години на XX век.” Това означава, че нашите баби и дядовци в по-голямата си част са били носени на ръце от раждането си, та чак до прохождането им. Да, звучи направо невъзможно, но е факт!

В статията виждате снимки на слинговете на Диана Георгиева и нейната марка GugaSling – нещо, което съм изпробвала и с което съм отгледала първото се дете, надявам се и второто! Искам да ви уверя, че колекцията на GugaSling е изцяло авторска, всички продукти са от естествени материи – лен и памук и щампите върху част от слинговете са направени с най-новите постижения в печата на текстилните продукти, разполагащи с всички сертификати за качество на печата, както и нужните специални лицензи за печат на детски облекла, издавани от световната организация „Confidence of Textile” /Oeko-tex standart 100/. Важно е да сте запознати с  видовете слинг и начините на използаване.

Видове слинг:

Има няколко видове слинг, но основно ползваните са два вида – слинг с халки и слинг шал. И двата модела се произвеждат от Диана и могат да се закупят при интерес.

Начини на използване на слинга:

  1. Люлка – носене на новородено
  2. Сгушено към гърдите – от 3 месеца нататък
  3. Позиция кенгуру – гледащо напред (от 3 до 6 месеца)

Това е позиция за бебета, които са в състояние да си държат главичката. За да сложите бебчето, оформете джоб, все едно ще слагате бебето в позиция “Люлка”, но вместо това кръстосайте крачетата му и го сложете седнало в слинга да гледа напред като опирате гръбчето му върху себе си. Докато придържате тежестта на бебето, затегнете слинга като издърпате опашката.

  1. Позиция на хълбок – от 6 месеца до 3-4 години
  2. Позиция на гръб – след годинка.

Добре е всички тези пози да се обсъдят с консултант или човек, който го е правил и знае точната технология, заради безопасността на бебето. Диана Георгиева е правила не веднъж презентации на своите слингове, придружени с инструкции за ползването им. Скоро ще можете отново да се срещнете с нея и да попитате всичко, което ви интересува. При интерес или въпроси, може да посетите страницата във Facebook на GugaSling http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=100001156182070

 


Публикувана

в

, ,

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар