Белите зеленчуци – не ги забравяйте!

Есента е времето на белите зеленчуци! Те са богат източник на хранителни вещества и не трябва да се забравят, въпреки че цветните зеленчуци са любими на хората! Несъзнателно човек отминава белите зеленчуци като ряпата, карфиола, лука, къдравото зеле и по-рядко картофите в полза на техните по-колоритни братовчеди. Яденето на оцветените от природата плодове и зеленчуци е важно за доброто здраве, но не трябва да се отминава и фактът, че често пренебрегваните бели са богати източници на необходими хранителни вещества като фибри, магнезий и калий.

Специалистите препоръчват яденето на различни по цвят зеленчуци (например един зелен и един оранжев поне) ежедневно. Те съдържат фитохимикали, произведени от растенията, които защитават клетките от увреждане. Оказва се обаче, че не всичко се дължи на цвета и не само цветните зеленчуци притежават тези свойства. Много хранителни вещества , намиращи се в белите зеленчуци, включително витамин С, калий, фибри, калций и витамин D, дори не се регистрират на електромагнитния спектър.

Точно като животните в природата и човешкото око вижда цветовете по различен начин. Някои цветове се открояват, а други остават по-невидими. Това е индивидуално дори за отделната личност. Ето защо винаги имайте едно наум, ако белият цвят остава по-назад за вас, че в този тип зеленчуци се съдържат много полезни вещества, желани на всяка трапеза.

Автор: Божана Михайлова


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Белите зеленчуци - не ги забравяйте!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар