Избор на месо за Коледа!

                С настъпването на Коледната вечер и края на постите, идва ред и на избора на месо за тези, които го консумират. Ако сте решили да присоства на трапезата ви, е добре да вземете възможно най-доброто решение за това какво ще ядат близките ви на големия празник. Не, че по друго време на годината нещата стоят по по-различен начин, но използвам момента, за да напомня някои добре познати истини, или да предложа варианти за по-качествен избор.

          Все по-често се говори за продукти, произведени от животни, отглеждани по начин, максимално близък до естествените условия. Разработените стандарти на Европейския съюз за регламентиране на човешкото здраве препоръчват повишаване съдържанието на полиненаситените мастни киселини и намаляване на съотношението Омега-б/ Омега-3 мастни киселини в крайните продукти от животински произход до 5/1.

Полиненаситените и Омега-3 мастните киселини, определящи диетичните качества на месото се съдържат в по-голям дял във вегетативната част на растенията, отколкото в семената. Поради това те се съдържат повече в тъканните липиди при дивите, както и при пасищно отглежданите домашни животни, в сравнение със съвременните културни породи свине, отглеждани при интензивни условия. Тази особеност води до увеличаване на тенденцията за използването на месни продукти от животни от автохтонни породи, угоявани по традиционни технологии, каквато у нас е Източнобалканската свиня. Тя много добре използва горската паша и е крайно издръжлива към естествените климатични условия. Месото на Източнобалканската свиня е изключително качествено, червено, подходящо за получаване на трайни месни продукти. Сланината е с едрозърнеста структура и в традиционните технологии в районите на разпространение на породата се е използвала като основен продукт за производство на местни деликатеси.  Прилагането на т. н. „индустриални “ технологии за производство на свинско месо доведе до тотално изместване на породата до застрашеност от изчезване. Един от възможните пътища за нейното запазване е разработване на система за хранене и отглеждане на свинете, осигуряваща производството на екологични месни продукти с високи диетични качества за задоволяване на нарастващите изисквания на потребителя за здравословно хранене. (www.agricinst.eu)

                От друга страна, консумацията на месо, както е посочено в доклада на ООН от 2006 година (http://ecovege.org/globalno-zatopliane/68-oon-doklad-jivotnovydstvo), е свързана с огромни екологични проблеми, пред които сега се изправя светът – глобалното затопляне, загубата на дъждовни гори, киселинните дъждове и много други.

           Вестник „Гардиън“ пък публикува доклад на изследователи от Оксфордския и Амстердамския университет, в което се казва, че учените препоръчват да се консумира отгледано в лаборатория месо, което ще допринесе за борбата с  глобалното затопляне. Това щяла да е екоалтернативата за онези почитатели на месните изделия, които не искат да станат вегетарианци, но същевременно са загрижени за това как храната, която консумират, влияе на околната среда и климата, се заключава в доклада. Освен положителното въздействие върху околната среда, лабораторното месо щяло да бъде източник на евтина храна, да подобри благосъстоянието на животните и да намали напрежението върху сектора на животновъдството по света. Тази алтернатива обаче ми се вижда много страшна! Всеки сам може да прецени такъв тип месо ще задоволи ли потребностите му.

                Лично аз бих ви препоръчала три варианта:

  1. Най-добре е да сте отгледали месото си сами. Така винаги ще знаете с какво се храни и как живее животното преди да стигне до трапезата ви.
  2. Друг много добър вариант е да се обърнете към някой местен хранителен кооператив. Подобни вече има и в България за сега в по-големите градове като Пловдив, Сфоия, Варна, Бургас. Повече информация може да намерите в http://organichno.com/ Там ще откриете качествено, чисто месо.
  3. И накрая, ако не ви се занимава и предпочитате големите хранителни вариги, потърсете здравословна алтернатива на месо, което е отглеждано със сто процента чиста храна и без антибиотици. Пример за такова пиле с гарантирано качество е http://ducbg.gold.icnhost.net/bg/useful/article7.html  Посрещали сме неведнъж гости с него и дори тези, които не обръщат особено внимание на това откъде е въпросната храна, са го оценили.

               В начина си на живот винаги спазваме едно правило – не налагаме собствен вкус и предпочитания на близките си, затова, когато ги  посрещаме в дома си, предлагаме храна, която е по техен вкус или на трапезата има за всекиго по нещо. Това обаче не пречи да подберем възможно най-качествената храна независимо дали става въпрос за месо, зеленчуци или каквото и да е.

Божана Михайлова


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар