Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Истината за силата на суровата храна излиза наяве още през 19 век!

Истината за силата на суровата храна излиза наяве още през 19 век!

Малката революция в храненето настъпва още през 19 век, когато Максмилиан Оскар Бейрчър-Бенър – швейцарски лекар и пионер в хранителните изследвания, открива силата на суровата храна. Той използва балансирана диета от сурови плодове и зеленчуци, за да лекува свои пациенти, което силно противоречи на общоприетите вярвания в края на 19-ти век.

Maximilian Oskar Bircher-Benner е роден през август 1867 година и умира през януари 1939 година. Открива, че е болен от лека форма на жълтеница и решава да излекува себе си без медикаменти. Прави опити върху себе си със сурови ябълки. След това лекува свои близки и в последствие пациенти.  Най-известен става с изобретяването на мюслито, въпреки че неговото изобретение се различава значително от това, което днес е известно под същото име.

Бенър променя хранителните навици на края на 19 век, като вместо много месо и бял хляб, той апелира консумирането на плодове, зеленчуци и ядки. Неговите идеи за здравословен живот не включват само храненето, но и почти спартанска физическа дисциплина. В неговия санаториум пациентите са длъжни да спазват точно определен режим на живот, който включва ранно лягане, около 21 часа, физическа подготовка и активна работа в градината. Теорията му на живот се основава на хармонията между хората и природата. За някои от идеите си е черпил вдъхновение от живота на пастирите по швейцарските Алпи, които са живеели прост и здравословен начин на живот. Според Бенър храната не трябва да бъде просто средство, което да задоволява глада, а по-важното е, че тя може да бъде средство за лечение или най-важното –  да пази здравето на тялото.

muesliОригинална рецепта от д-р Бенър за неговото мюсли:

Продукти:

 2-3 малки ябълки или 1 голяма, небелена + сърцевината

 1 супена лъжица овесени ядки – дванадесет часа предварително накиснати в три лъжици вода

 1 супена лъжица настъргани лешници и бадеми

 1 супена лъжица подсладено кондензирано мляко

 Мед или захар

 Сок от половин лимон

Приготвяне:

Всичко се смесва в една купа, но най-важното е, че се приготвя непосредствено преди ядене.

Важно!

Препоръчва се като закуска или първо ядене, но никога като десерт!

Ябълката е основна част от мюслито на Бенър!

Днес д-р Андрес Бейчър, внук на Бенър,  е убеден в силата на здравата философска мисъл на дядо си, затова той построява на Женевското езеро нова клиника, където да насърчава и да поддържа здравето на хората в един свят на бързо хранене, бедствия и катастрофи!


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар