Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Пролетните зеленолистни – детоксикация или просто божествена храна!

Пролетните зеленолистни – детоксикация или просто божествена храна!

Пролетта е диеалното време за прочистване на тялото! Най-добре е това да се случва с храни, характерни за сезона! Естествено, за да получите максимални резултати, трябва да заложите на сокоизстисквачката. Изцеждането на сок дава максималната храна и потенциален ензим с минимални храносмилателни усилия. Разбира се, поради различни причини, всеки сам може да реши – ако не е моментът да правите прочистване на организма, то тогава може спокойно да си хапвате сурови салатки.

Ето и някои пролетни зеленолистни, които горещо препоръчвам като част от менюто:

–          Зелето – добре познато по нашите земи, вкусно и свежо! То може да бъде лесно изтискано, като е възможно да му се добавят моркови или ябълка. Добре е да се уверите, че зелето, което купувате е органично или от местен земеделец без допълнителни селскостопански химични препарати. Ако не сте сигурни, измийте добре и накиснете зелевите листа във вода да постоят известно време.

–           Кейлът – не толкова разпространен, но вкусен и изключително полезен. Продава се рядко по позарите или големите вериги магазини, има семенца на пазара за ентусиастите, които искат да си го отгледат сами. Гледа се като зелето, прилича на марулка. Някои го определят по-скоро като горчив за използване (което според мен не е така), но в един сок винаги може да добавите по-сладък плод или зеленчук.

–          Артишокът е често срещан при детоксикациите. Влияе върху производството на жлъчен сок. Той не се употребява суров, затова не става и за сок, но може да е чудесно приложение за всякакви салати.

–          Листата на глухарчето – чудесна добавка към салати или добавка към други зеленчуци. При сокчетата една ябълка ще е прекрасна добавка, тъй като леко нагарчат листенцата. Набран от природата, глухарчето е най-добро за консумация, но вече се продава и по някои пазари. Често се използва при детоксикации на черния дроб и въздействието му е научно доказано.

–          Кълновете от броколи, които не са много разпространени, засилват много здравословното влияние от този зеленчук. Могат да бъдат добавени както в сокове, така и в салати. Не съм виждала да се продават, затова може да закупите семенца от някой магазин и да си ги покълнете.

–          Зелените салати като цяло трябва да се увеличат – марули, различни видове зелета, броколи трябва да бъдат по-често консумирани и да заместват ежедневно цели ястия. Всички те могат да се използват сурови и са очарователно вуксин в различни салати, а за полезността им тук няма да говорим – просто ще кажа, че дават енергия, витамини, грижат се за клетъчната функция и какво ли още не.

–          Може би тук е мястото да спомена и хлорелата! Това не е просто добавка , а едноклетъчна храна, която помага за детоксикацията, като същевременно осигурява клетъчното хранене. Придружена с голямо количество вода хлорелата върши чудеса.

Като бонус към зелените салати ще спомена и суровия сусам! Не забравяйте – салатата винаги може да бъде обогатявана с палитра от вкусни и полезни неща – кълнове ядки, семенца, сурови сосове. Сусамът, поръсен върху салатата, защитава черния дроб, особено от опустошенията на алкохола. Една супена лъжица сусамово семе се препоръчва с равно количество стафиди като днавно лечение, което увеличава лигавицата на червата, подобрява храносмилането и намалява стомашни възпаления от всякакъв вид. Суровият сусамов тахан е чудесна и много вуксна съставка от всякакви сурови сосове за салати. Пробвайте!

Всеки сам, познавайки тялото си, може да реши как да подходи и кое да е част от менюто му. Важното е да пробвате! Докато не пробвате нещо ново, няма как да разберете влиянието му!

 

Автор: Божана Михайлова

Снимка: http://www.humanevents.com

 


Публикувана

в

,

от

Коментари

Вашият коментар