Чубрицата – приложение и въздействие! Задължителна във всяка къща!

Чубрицата е добре позната и широко използвана в България. Дали обаче всички знаят колко е ценна и какво широко разпространение има.

Всеки път, когато консумирате 100 грама този суха билка, вие сте в състояние да получите изненадващо повече от препоръчителния дневен прием на различни витамини и минерали. Тя може да осигури до 120% на диетични влакна, 130% на пиридоксин или витамин В6 177% от витамин А, 474% от желязо, 210% от калций и 265 процента на манган. Тези цифри са наистина впечатляващи, и то само като се вземат предвид витамините или минералите, които представляват повече от 100% от официалния препоръчителния дневен прием.

Изследване показва също така, че билката има способност да защити ДНК в черния дроб. През 2010 изследване, проведено в Португалия, показа, че чубрицата може да осигури до известна степен така необходимата защита срещу чернодробен оксидативен стрес. В това проучване се използват плъхове като и е продължило за период от четири седмици. Учените сравняват ефектите, генерирани от водни екстракти от малина, камшиче, градински чай и чубрица. Крайните резултати се анализират, използвайки специфични биомаркери по отношение на липид, протеин или увреждане на ДНК. Чубрицата е класирана на второ място, но е много ефектно средство.

Чубрица се използва за лечение на редица заболявания, между които главоболие, колики, кашлица и стомашни разстройства. Тази билка може да се използва за лечение на заболявания, които влияят на пикочните пътища и дори туберкулоза. Когато се направи чай от нея, чубрицата може да се използва, за да се пребори с грипа.  Всичко, което човек трябва да направи, е да вземете чаена лъжичка от тази смес на всеки час, и ще се чувства по-добре. Чубрицата в растителна форма също има много различни медицински цели. Листата и филизите на това растение проявяват антиоксидантни свойства и са богати на фибри. Това може да се използва, за да помогне на хората да намалят лошия си холестерол и да повишават нивата на добрия холестерол в организма. Растението съдържа голямо количество витамин В, желязо, калций и цинк.

Чубрица има много свойства, за да помагат в борбата с гъбични инфекции. Тази билка също има антибактериални свойства, които са полезни за борбата с бактерии като E коли и Bacillus.  Ако едно дете страда от проблеми с дишането, те могат да се изкъпе в чубрица с някои други билки. Това ще помогне за отваряне на дихателните пътища и ще позволи на детето да диша спокойно.

Вместо да се използват много различни видове лекарства с неизвестни странични ефекти, чубрица може да се използва за лечение на много различни видове заболявания. Тя е изцяло натурална и със страхотен вкус.

Има няколко начина да се направи тази билка вкусно. Fresh чубрица прави голям гарнитура за салати. Тази билка може да се използва за чай. Тя може да се добави към много различни видове супи и сосове. За тези, които ползват пикантни храни, чубрица  може да се използва като подправка за пиле, риба и месо. С добавените ползи за здравето, тази билка е чудесно за готвене.

И двата пресни и сушени вида чубрица са на разположение на пазара. Пресни листа и стъбла се използват за приготвяне на храна по време на сезона. За да се изсуши, чубрицата се наразвя по време на цъфтежа или точно преди него. Оставя се да изсъхне. Изсушените листа се махат от стъблата и се съхраняват в плътно затворен стъклен съд на хладно, тъмно и сухо място, където ще се запази за много дълъг период от вдреме и съ сигурност до следващата реколта.

Автор: Божана Михайлова

Снимка: Божана Михайлова


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 9 votes)
Чубрицата – приложение и въздействие! Задължителна във всяка къща!, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар