Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-includes/functions.php on line 5573

Deprecated: explode(): Passing null to parameter #2 ($string) of type string is deprecated in /home/imamprob/public_html/zdravoslovno/wp-content/plugins/gregs-high-performance-seo/ghpseo.php on line 94
Подготовка на детето за първия учебен ден. Ценни съвети!

Подготовка на детето за първия учебен ден. Ценни съвети!

Ако вашето дете започва училище или градина за първи път тази есен, прочетете тази статия! Това едва ли е всичко, което ви вълнува и никога не може да сложим всички деца под един знаменател, но със сигурност ще откриете нещо в моите търсения за това как да покажем на децата, че училището или детската градина могат да бъдат и хубаво място… поне доколкото зависи от нас.

Топ съвети как да подготвя детето си за началното училище!

Много от тези съвети ще зависят от характера на детето ви, както и от вас самите. Важни са също и гъвкавостта и комуникативният характер на учителя. Идеята е просто да изберете това, което ще успокои и подготви детето ви в максимална степен, а останалото оставете!

Емоционална подготовка!

За тази голяма промяна са загрижени както децата, така и техните родители. Родителят е и щастлив, и малко натъжен, че така бързо минава времето и детето е все по-независимо и самостоятелно, но в крайна сметка това е нещо прекрасно – свидетели сме на нов етап в развитието на детето си, в който то доизгражда характер, обучава се, намира нови приятели – един цял нов свят!

Възможно е като родител да се притеснявате, че детето не познава сградата на училището, не знае къде са тоалетните, къде да получи закуската си, къде се намира физкултурният салон, дори дали ще се ориентира до собствената класна стая, повярвайте ми – това не е повод за тревога! Никой няма да остави децата да се оправят сами в първи клас или в първа група. Много бързо ще се ориентират в ситуацията и това не е основното, което ги притеснява. Вашето дете се нуждае от успокоение за по-непосредствените неща. Ако е възможно, насърчете го да поздравява учителя, да сподели някои неща за себе си, като не се стараете да изтъквате детето си колко е умно и колко много знае. Не е важно учителят да открие гений, а детето да поговори спокойно с него за любима играчка или нещо, което обича да прави. Важното е да се почувства добре още в началото.

TO-SCHOOLНа предварителната родителска среща поискайте от учителя да я (го) снимате в новата класна стая, а после покажете на детето няколко пъти снимката, говорете му спокойно за това, което го чака и как този човек не просто ще го учи, но и ще го прави с любов и разбиране. Може и да залепите някъде снимката за известен период от време, за да свикне детето с образа и естествено да го почувства по-близък чрез снимката и вашите приказки.

Подгответе интересни книги или вземете такива от библиотеката, четете ги с детето си и ги използвайте като отправни точки за разговори. Ако детето ви изглежда притеснено за започването на училище, използвайте книгите, за да предотвратите тези страхове и да го успокоите. Повечето страхове са свързани с факта, че не знаят какво ще им се случи, разказвайте им.

Отидете на специално пътешествие по магазините заедно, за да купите раница, кутия за обяд, материали или нещо друго. Направете го като приключение и с възможност да го почувстват като нещо различно от всичко останало.

Подготовка на практика!

first-day Когато решите да купувате униформа или дрехи за училище, гледайте да не го направите прекалено рано, защото по този начин детето може много бързо да се обезсърчи и времето да убие всичко! Седмица или две по-рано е достатъчно.

Сложете етикети на дрехите на детето си. Става въпрос за тези, които сваля, като екипа за физическо и с особена сила това важи, ако детето ви отива на градина. Там понякога дори с бельото и чорапите има проблем. Шапки, шалове, ръкавици, нанизани през якето – много по-лесно и удобно.

Напишете името им вътре в обувките с неизтриващ се химикал. Много често има двойки еднакви обувки, гуменки, цвички или пантофи. Можете да нарисувате някаква фигурка, като половината от усмивка например е на лявата обувка, а другата половина на дясната, така че, когато са заедно, да съвпадат. Това е бърз и лесен начин да се помогне на детето да знае коя обувка на кой крак е. Нямате си представа колко деца се прибират вкъщи, носейки обувките си на погрешния крак.

Когато е възможно, ако детето не носи униформа, купувайте дрехи, които е лесно да облече или закопчее само. Може да ви се струва не толкова важно, но повярвайте дребните неща, правят големите проблеми и карат децата да се чувстват притеснени. Учителката е една, а децата в повечето случаи са над двайсет и не всеки път ще успее да помогне навреме на детето ви. Това обаче почти винаги води до сълзи от безсилие на детското лице, най-често, когато то има нужда в тоалетната или да се преоблече за урока по физическо. Изберете обувки с лепенки, а не с връзки, чантите, шишетата за вода и кутиите за храна също трябва да са удобни и лесни за използване.

Академична подготовка и умения за справяне в живота!

Това не означава, че трябва да научите детето си на всичко или да ги подготвите точно за това, което ще се случи. Важни в случая са нагласите и емоциите, а не техните постижения и способности. Изпращането на уверено, независимо и щастливо дете в училище е истинската ви цел и най-важният акцент на подготовката!

Ето и някои важни области, които не трябва да се пренебрегват!

Както казах и в началото, най-добрият начин да подготвим детето си за нещо, което ще му се случи в живота, е да прочетем за него. Айнщайн е казал: „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки“. Скъпи родители, ако имате време само за едно нещо през деня, просто прочетете приказка. Може и по-дълги истории, части от книги, моменти от историята. Това е безценно!

Научете ги да напишат собственото си име, след което играйте заедно, като ги карате да пишат името си. Помолете ги да го намерят сред много други думи. Нека бъде под формата на забавна игра. Може и да не е с химикалка или молив, а в пясъка, с готови букви, с пластилин, докато масите тесто или други подобни.

Добре е, ако не могат да четат, да знаят азбуката, може да пеете песен за азбуката заедно, така ще се запамети по-лесно. По възможност избягвайте работни книги, учебници и всякакви училищни помагала, има време и за това.

Възпитателните навици са много важни! Как да използват тоалетната, да почистят сами след това, да бъде максимално хигиенично за тях самите. Вкъщи е различно. Напомняйте им да си мият ръцете редовно и със сапун. Привидно елементарните неща понякога създават най-много неприятности.

Окуражавайте ги да контактуват с други деца, да ги гледат смело в очите и да се запознават с нови приятели в училище. 99% от всички детски тревоги през първата седмица се състоят в това, че те все още нямат приятели, а ние трябва да ги научим как самостоятелно да се опознаят един друг.

Окуражавайте ги да споделят дори най-дребния проблем. Може учителката да го е решила в час, но нека споделят и изказват притесненията си.

Първият учебен ден!

bildeАко детето ви е особено тревожно, нека вземе със себе си любима играчка. Учителят със сигурност знае как да се справи с това. Ако е позволено, може да влезете с него в класната стая и да му помогнете да намери чина, да се подготви за началото на деня, но внимавайте това да не стане задължително за дълъг период от време. Децата се нуждаят и от самостоятелност, за да продължат напред.

Опитайте се да не плачете пред тях, защото това ще ги разстрои и обърка. Колкото и да сте разстроени или да ви е мъчно, не го показвайте пред детето, особено след като допреди малко сте му говорили колко прекрасни неща го очакват.

Поговорете с другите родители и създайте добри познанства, тъй като децата ви се очаква да са години наред заедно.

Помагайте в училище. Всеки от нас има някакви специфични способности или пък възможности – градинарство, рисуване, ремонтиране и какво ли още не. Учителят ще се радва на помощта ви. Ако не можете да дойдете в училище и сте зает или имате малко бебе, попитайте дали не може да помогнете с нещо вкъщи. Например да подвържете скъсани книги.

Ако детето ви е срамежливо и му отнема повече време да завързва приятелства, поканете деца от класа да играят вкъщи или отидете с тях в парка след училище.

imagesСъхранявайте някои от най-добрите рисунки или снимки на проекти в училище. Направете му лексикон „Моята първа година в училище“ и му позволявайте да рисува или записва разни неща в него. Ще остане и като един прекрасен спомен за този така важен момент от живота му.

Не е лесно да си родител, но е важно да си възможно най-подготвен и да си сигурен, че си направил най-важното детето да преминава по-спокойно различните етапи в живота си.

Автор: Божана Михайлова


Публикувана

в

от

Коментари

Един отговор за “Подготовка на детето за първия учебен ден. Ценни съвети!”

  1. Аватарът на Рени

    Когато аз тръгвах на училище, такива подготовки не е имало 😀

Вашият коментар