Индрише – предназначение, употреба и отглеждане

Индришето е силно ароматна и много хубава билка, която расте лесно и трябва всеки да има в своята кухня. Това е единственият вид здравец, който е годен за ядене (Rose Geranium), затова бъдете внимателни. Цъфти и мирише на роза, но е с вид на здравец.

Индришето е най-известно със своите успокояващи свойства.  Чаша чай, направена с билки ще помогне да се отпусне нервната ви система и ще успокои храносмилателната. То е отлично средство за лекуване на главоболие, схванатост, болки в мускулите и спазми.

За да приготвите чай е необходимо да залеете с чаша вряща вода една четвърт чаша пресни билки. Оставя се да престои около 5 минути и след това се прецежда.

 Като етерично масло се ползва за лечение на стрес, депресия, кожни проблеми, женски проблеми и безсъние.

Приготвяне на крем:

Изберете си биологично чист крем и добавете няколко капки етерично масло (около 2-3 капки на 50 мл масло). Смесете две капки индрише с две капки масло от сандалово дърво. Разбърква се добре и се запечатва в малък съд. Тази смес подхранва изключително добре кожата и е много подходяща за суха и чувствителна кожа. Също така е полезна при лечение на екземи и други кожни обриви.

Друг вариант е като добавите към масло от ший една четвърт чаша нарязани листа и цветя за всяка чаша воден крем.  Оставя се да къкри бавно за около 20 минути като нагрявате умерено. Прецежда се и се поставя в чист буркан.  Съхранявайте в запечатан контейнер от директна слънчева светлина.

Възможно е да използвате индришето и като скраб в банята, като отделите няколко клончета и ги сложете в тензухена кърпа, след което натъркате тялото си, за да се отпуснат мускулите и да се съживи кожата.

Кулинарна употреба:

Цветовете са много красиви и годни за консумация, така че прекрасно могат да аранжират кулинарните ви произведения.

Придават прекрасен аромат на кифли, палачинки или пандишпанено тесто. Може да направите ароматно масло, като просто добавите няколко листенца към меко масло и разбъркате добре.

Отглеждане на индрише:

Отглеждането на билката е лесно и непретенциозно. Те предпочитат по-мек климат, но са студоустойчиви и доста издръжливи.  Нуждае се от лека почва и от слънце. Добре е да се подрязва всяка година, расте бързо и чудесно вирее в саксия. Тъй като е лесно за гледане, целогодишно може да имате пресни листа.


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.1/10 (20 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -6 (from 18 votes)
Индрише - предназначение, употреба и отглеждане, 7.1 out of 10 based on 20 ratings

Вашият коментар